Naslovnica INFO biznis FMROI: Za podršku mladim poduzetnicima povratnicima u razvoju početnih biznisa 654.218,86 KM

FMROI: Za podršku mladim poduzetnicima povratnicima u razvoju početnih biznisa 654.218,86 KM

Federalni ministar raseljenih osoba i izbejglica Edin Ramić i 47 odabranih korisnika iz 14 općina i gradova iz Republike Srpske su u Tesliću potpisali ugovore za podršku povratnicima u razvoju početnih biznisa. Vrijednost potpisanih ugovora iznosi 654.218,86 KM.

– U 2022. godini se na javni poziv prijavilo 148 poslovnih subjekata iz oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, što je najveći broj aplikanata do sada i veći je za 15 posto i u odnosu na prošlu godinu, a udvostručen u odnosu na ranije. Posebno nas raduje da su 34 posto od ukupnog broja korisnika žene poduzetnice, a čak 45 posto mlađe životne dobi do 35 godina. Zastupljen je vrlo širok dijapazon različitih djelatnosti od proizvodnih djelatnosti i tradicionalnih starih zanata, do turističkih, transportnih i  usluga u IT sektoru. Realizacijom potpisanih ugovora dajemo novu vrijednost za 14 povratničkih sredina u RS – kazao je ministar Ramić.

Među potpisnicima ugovora o namjenskom korištenju odobrenih sredstava je i Mejrima Kapić iz Teslića, koja se bavi proizvodnjom i prodajom pekarskih proizvoda.

– Svoju poslovnu ideju razvijam proteklih nekoliko mjeseci. Kao i za svaki drugi posao, u početku su neophodna dodatna ulaganja, posvećenost i podrška drugih. Ukazala nam se potreba za proširivanjem kapaciteta i nabavkom savremenije opreme. Vidjeli smo svoju šansu u javnom pozivu Ministarstva. Prijavili smo se i došli do realizacije. Ova podrška nam potvrđuje da je neko prepoznao naš entuzijazam i želju da ostanemo i opstanemo u mjesta gdje smo se vratili – ističe Kapić.

Ugovore su potpisali korisnici projekta iz Bijeljine, Banja Luke, Dervente, Doboja, Foče, Istočnog Mostara, Kotor-Varoši, Modriče, Osmaka, Prijedora, Teslića, Ugljevika, Vukosavlja i Zvornika.

Inače, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ovaj vid podrške pruža od 2017. godine, a kroz program je do 2021. godine podržano 270 startup firmi, za što je Federalno ministarstvo izdvojilo  više od 2,1 miliona KM.

Pravo učešća imaju pravne i fizičke osobe, poslovni subjekti ili obrtnici/preduzetnici koji su  u početnoj fazi poslovanja (maksimalno do 18 mjeseci), u vlasništvu povratnika, s prebivalištem u povratničkim zonama na području FBiH, RS i Brčko Distrikta BiH.

Exit mobile version