Utorak, 6 Decembra, 2022

Najnovije objave

U saradnji s portalom boljiposao.com donosimo vam aktuelne i atraktivne vijesti s tržišta rada

SEDMIČNAPONUDA POSLOVA – boljiposao.com U saradnji s portalom boljiposao.com donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada. Portal za zapošljavanje...

Wizz Air zapošljava kadete na svojoj Akademiji pilota

Wizz Air, evropska najbrže rastuća i ekološki najodrživija aviokompanija na globalnom nivou, objavila je da povećava zapošljavanje na svojoj Akademiji pilota, vodećem...

„Moć povjerenja“ i „Women in Tech“ u fokusu konferencije „Pouzdanost 2022“

Zadnji mjesec u godini najčešće je vrijeme kada se svode računi, poslovni i životni, donose odluke kojih se namjeravamo držati u godini...

U saradnji s portalom boljiposao.com donosimo vam aktuelne i atraktivne vijesti s tržišta rada

SEDMIČNA PONUDA POSLOVA – boljiposao.com U saradnji s portalom boljiposao.com donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada. Portal za zapošljavanje donosi...

100 najvećih: Konferencija „Leaders for the Future“Veliki umovi raspravljaju o idejama

Jutro nakon dodjele nagrada najuspješnijim i najboljim (u nekoliko različitih kategorija) kompanijama u Bosni i Hercegovini na manifestaciji „100 najvećih“, dvorana Katarina etno sela Herceg u Međugorju bila je mjesto još jednog važnog okupljanja – konferencije „Leaders for the Future“. 

Konferenciju su u okviru projekta „100 najvećih u Bosni i Hercegovini i regionu“ organizirale Poslovne novine d.o.o. Sarajevo, bonitetna agencija LRC BIS i LRC Inkasso, članice LRC Group uz suorganizaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, te strateškog partnera Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.

Početak konferencije obilježile su prezentacije Emila Kučkovića, direktora Poslovnih novina i člana Uprave LRC Group i direktorice LRC BIS-a, Jadranke Kuljanin, koji su prezentirali analize i podatke poslovanja privrede u BiH, dok je Nermin Alihodžić, direktor LRC Inkassa predstavio poslovanje Inkassa, kao i procese naplate potraživanja.

Govorili su i Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo, Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Nazif Nezirić, pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i zaštitu okoliša HNK i Marinko Božović, načelnik Opštine Istočna Ilidža.

Konferencija „Leaders for the Future” okupila je inspirativne, proaktivne i sposobne pojedince – lidere iz biznisa, politike i društva kako bi podijelili ideje i učili jedni od drugih. Uprkos krizi, oni su poslovali bolje nego ranije te pronašli nove smjerove i prave odgovore na postojeću krizu.

Ključne teme konferencije bile su: liderstvo u vremenima nestabilnosti; ekonomija i inflacija; regionalni potencijal; elektromobilnost; turizam; investicije i izvoz. 

Jesmo li istinski spremni za promjene kroz koje prolazi svijet? Koliko je liderstvo zaista važno? Možemo li olakšati jedni drugima? Možemo li biti generatori velikih promjena, ne samo za svoje kompanije, već i za širu društvenu zajednicu, što će, sistemom spojenih posuda, osigurati temelje za sretniju budućnost onima koji dolaze nakon nas?

Bila su ovo tek neka od pitanja na koja su se tražili (i našli) odgovori.

Brojna su, iznimno respektabilna imena, bila panelisti konferencije.

Spomenut ćemo Igora Kronja, savjetnika predsjednika Privredne komore Republike Srbije, koji je u fokus svoga izlaganja stavio modele razvijanja viših oblika saradnje, udruživanje snaga i realiziranje zajedničkih infrastrukturnih projekata, bez čega se ne može ozbiljnije govoriti o unapređenju poslovne klime svake zemlje i regiona u cjelini, a sve sa konačnim ciljem – jačanja vlastitih kapaciteta, povećanog izvoza i privlačenja investitora. 

O rezultatima vanjskotrgovinske razmjene, u brojkama i projektima, govorio je  Zdravko Marinković, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH. 

Petar Ćorluka, vlasnik i predsjednik Uprave Proizvodno-distributivne firme Violeta d.o.o. Grude i Lasta d.o.o. Čapljina te odnedavno investitor u turizam, najbolji je sugovornik na temu koliko je izazovno ulagati i kreirati nove poslove u vremenu krize. 

Kriza je dovela i do ekspanzije potražnje za poštanskim uslugama. Kako su digitalnom transformacijom doveli kompaniju Euro-Express d.o.o. Banja Luka do osnaživanja liderske pozicije u ovom sektoru govorio je Nenad Šehovac, direktor Sektora za transport i logistiku. Važno je napomenuti da je ova kompanija već godinama ekskluzivni partner projekta „100 najvećih“.

Dalmatinka sa iskustvom njemačkog poduzetništva Snježana Köpruner, generalna je direktorica GS Tvornica mašina Travnik, a kao poduzetnica koja ima iskustvo i u velikim i u malim sredinama i sistemima, postavila nam je paralelu između različitih sistema kao odgovor na postojeću krizu. 

Porsche BH godinama intenzivno radi na prihvaćanju i implementaciji elektromobilnosti u našoj zemlji, kako kroz zastupništvo velikih auto brandova Porsche, Volkswagen, Audi, SEAT i Škoda, tako i kroz izgradnju mreže punionica za električne automobile. Senad Olovčić, direktor Porsche BH d.o.o. iznio je svoje viđenje o tome šta je sve neophodno da elektromobilnost u potpunosti zaživi u našoj zemlji, što će je, u tom segmentu, staviti u ravan sa evropskim zemljama. Oficijelno vozilo našeg projekta „100 najvećih“ je upravo Porsche.

Ispred kompanije Adriatic Metals PLC, panelista Paul Cronin, generalni direktor, osvrnuo se na smjelost ulaganja u malu sredinu i zapošljavanje. Investicija u Projekt Vareš, u ukupnom iznosu od čak 250 miliona dolara, zaposlit će preko 450 osoba i mobilisati preko 200 različitih dobavljača u BiH. 

Karolina Pranjić, direktorica Imaco Systemtechnik, ponudila je odgovore iz iskustva poslovanja kompanije na pitanja koji to sistemi dovode do povećanja prihoda u ovim izazovnim vremenima. Branimir Muidža regionalni je i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i Heildberg Grupacije u BiH i Hrvatskoj. Biznismen bogatog

višegodišnjeg iskustva govorio je o liderima održivog razvoja koji smatraju da ulaganja u zaštitu okoliša i u lokalnu zajednicu podižu standarde u poslovanju. 

Impresivna je, dakle, lista panelista konferencije „Leaders for the Future“. Usuđujemo se reći da ima istine u izreci Eleanor Roosevelt: Sitni umovi raspravljaju o drugim ljudima, prosječni o događajima, veliki o idejama.

Tokom konferencije „Leaders for the Future“ ministar Delić dodijelio je i priznanja za brzorastuće kompanije – koje imaju Složenu godišnju stopu rasta – CAGR (Compound Annual Growth Rate) iz Kantona Sarajevo, koje su po prvi put bile na ovom događaju i imale priliku ostvariti kontakte sa najuspješnijim kompanijama iz naše zemlje i regiona.

Promocija turizma – novi izazov pred Poslovnim novinama

Skup Leaders for the Future (Lideri za budućnost) bio je prilika da se prezentira još jedan projekt važan za budućnost, a koji realizuju Poslovne novine. O čemu se zapravo radi?

S obzirom na činjenicu da naša zemlja predstavlja vrlo zanimljivu turističku destinaciju sa izuzetnim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskim naslijeđem i povoljnim klimatskim uslovima, logičan je pozitivan trend rasta u sektoru turizma. Ipak, taj potencijal nije u potpunosti iskorišten.

Zbog toga je važno da smo postojeći projekt, nadopunili i segmentom turizma, pod nazivom „Gradovi/općine/opštine, biznis i turizam”.

U okviru projekta identifikovano je 30 lokalnih zajednica čiji su turistički potencijali predstavljeni kroz reportaže u posebnom prilogu specijalnog izdanja Poslovnih novina – „100 najvećih“, a promovirati će se i na portalu i oficijelnim društvenim mrežama Poslovnih novina. Ovaj projekt sufinansira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Latest Posts

Gala Home Mostar „Koncept modernog doma”- Mjesto koje plijeni kreativom, ponudom i dobrim druženjem!

Firma Gala Home, vodeća u opremanju interijera i eksterijera po mjeri, kreirala je dva eventa u novom izložbenom salonu u Ortiješu.

Šta je tjemenica? Zašto nastaje i kako je se riješiti?

Saznajte zbog čega se na vlasištu beba pojavljuju nakupine žućkastih naslaga i ljuskice, te zašto je najvažnija pravilna higijena djetetove glavice.

Novi President Ribanac sirevi čine svako jelo još boljim!

Kompanija Lactalis BH uvodi nove sireve President Ribanac na tržište Bosne i Hercegovine kako bi svi mogli maksimalno uživati u pripremi ukusnih...

Crveni križ Federacije obilježio Međunarodni dan volontera: Dodijeljana 24 priznanja

Svakog 5. decembra obilježava se Međunarodni dan volontera. Ove godine, ovaj datum obilježavamo pod motom „Budi čovjek. Vjeruj u moć ljubaznosti“. Riječ...

PREPORUČUJEMO

Gala Home Mostar „Koncept modernog doma”- Mjesto koje plijeni kreativom, ponudom i dobrim druženjem!

Firma Gala Home, vodeća u opremanju interijera i eksterijera po mjeri, kreirala je dva eventa u novom izložbenom salonu u Ortiješu.

Šta je tjemenica? Zašto nastaje i kako je se riješiti?

Saznajte zbog čega se na vlasištu beba pojavljuju nakupine žućkastih naslaga i ljuskice, te zašto je najvažnija pravilna higijena djetetove glavice.

Novi President Ribanac sirevi čine svako jelo još boljim!

Kompanija Lactalis BH uvodi nove sireve President Ribanac na tržište Bosne i Hercegovine kako bi svi mogli maksimalno uživati u pripremi ukusnih...

Crveni križ Federacije obilježio Međunarodni dan volontera: Dodijeljana 24 priznanja

Svakog 5. decembra obilježava se Međunarodni dan volontera. Ove godine, ovaj datum obilježavamo pod motom „Budi čovjek. Vjeruj u moć ljubaznosti“. Riječ...

Spektakl Halida Bešlića u Zagrebu

Legenda narodne muzike peti put napunila Arenu, u hitovima uživalo 24.000 ljudi Halid Bešlić je već decenijama jedan...

Održano 22. Federalno takmičenje “Misli mine”: Osnovci iz Žepča najbolji

Danas je održana 22. Federalno takmičenje „Misli mine“. Učestvovalo je šest ekipa iz osnovnih škola iz cijele Federacije. Takmičenje...

Održana radionica “Perspektiva u rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom”

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Rezolucijom 47/3 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1992. godine ustanovljen je  Međunarodni dan...