Crveni križ Federacije BiH: Čizme, isušivači, pumpe za ispumpavanje vode, deke i konzervirana hrana na putu za USK

Crveni križ Federacije BiH uputio je određene količine materijalno-tehničkih sredstva u područja, koja su pogođena poplavama prethodna dva dana, u Unsko-sanskom kantonu.

Prema potrebama Crvenog križa USK na teren šaljemo čizme, pumpe za ispumpavanje, isušivače, deke i konzerviranu hranu. Također, posredstvom Društva Crvenog krsta/križa BiH dostavljena je i dodatna količina čizama i dezinfekciona sredstva, a tokom sutrašnjeg dana bit će dopremljeno i 567 litara vode za piće – istakao je generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić.

Inače, zbog upozorenja na moguće poplave Crveni križ USK od nedjelje je, u Bihaću, uveo dežure kako bi se pratilo stanje te što efikasnije vršila koordinacija rada općinskih i gradskih organizacija Crvenog križa. Istu večer, na teren je izašla ekipa Crvenog križa grada Bihaća koja je obišla područje Kulen Vakufa i pružila neophodnu pomoć u vidu dostave čizama i lunch paketa za potrebe stanovništva.

Ekipe Crvenog križa na terenu su i u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi, a pomoć u vidu lunch paketa, čizama, vode za piće i higijenskih setova dostavljena je još sinoć. Također, sekretar i volonteri Crvenog križa općine Sanski Most  od nedjelje, zajedno sa građanima, pune vreće pijeska za odbranu od poplava.

Crveni križ Unsko-sanskog kantona stanovništvu je ponudio na korištenje isušivače za vlagu i pumpe za ispumpavanje vode.