Dan planete Zemlje: Inovacije iz Lactalisa za zaštitu prirodnih blaga naše planete

Dan planete Zemlje, 22. april, prilika je da govorimo o ekološkim inicijativama koje pretvaraju inovacije u efektne projekte za zaštitu prirodnih blaga naše planete. Lactalis BH, kao dio svjetske mljekarske grupacije, ekološku osviještenost nosi u svom lancu vrijednosti kao ključnu kariku.

“U prethodnom periodu smo poduzeli važne korake koji doprinose održivosti i buđenju svijesti o planeti Zemlji kao našem jedinom domu. Sigurno ste primijetili da vaše omiljeno Dukat čokoladno mlijeko umjesto plastičnih slamki sada ima ekološki prihvatljivije papirne. Uklonili smo i plastične nadpoklopce i kašičice sa pakovanja President zrnatog sira, kao i plastične kašičice sa SenSia proizvoda. Uz to, naše kantice kiselog vrhnja više nemaju plastičnu ručkicu”, pobrojali su iz ove kompanije koja u tvornici obavlja i razvrstavanje otpada kao što su kartonske kutije, etikete, plastika  i šalje na reciklažu.

I u narednom periodu nastavljaju pratiti trendove Evropske unije i posvećivati pažnju prirodi, ekologiji i smanjenju količine plastike.

“Naš je cilj da jačamo ekološku osviještenost naših potrošača kako bi kao jedan od najvećih otkupljivača mlijeka od farmera u Bosni i Hercegovini uvijek pružali vrhunske proizvode, ali i bili predvodnik u inovativnim inicijativama koje doprinose ekološkim procesima u svakom segmentu rada, od sakupljanja sirovog mlijeka na farmama do posljednjeg kilometra puta ka policama potrošača u svim sredinama. Otvoreni smo za sve prijedloge i nadamo se da ćemo svojim aktivnostima animirati i druge na veću brigu o okolini, čime potomcima pružamo bolju i sigurniju budućnost”, istakli su iz Lactalisa BH

Dodaju da su uvijek u potrazi za lokalno dostupnim rješenjima za ublažavanje ugljičnog otiska i da će nastaviti koristiti svoju stručnost i trezvenost u mljekarstvu kako bi doprinijeli dugoročnoj održivosti našeg društva i naše planete.

Proizvodi kompanije Lactalis BH proizvode se u mljekari  u Gradačcu, od mlijeka koje se otkupljuje  od 1.500 domaćih farmera. Lactalis BH poznat je po svojim brendovima Dukat i Domaće blago, ali i brendovima Président, Galbani, Alpsko mleko, Sirela, Parmalat i Lactel, koje distribuira na tržištu Bosne i Hercegovine. Više informacija o svim proizvodima kompanije Lactalis BH možete pronaći na https://lactalisbh.ba/.