Edis Duvnjak: poznati barmen u svijetu sušenog voća i povrća

Edis Duvnjak, ugostitelj iz Sarajeva, nakon dugogodišnjeg rada i iskustva u bartendingu odlučio je pokrenuti vlastiti biznis koji nosi naziv Dcrisp d.o.o. Dcrisp se bavi dehidriranjem tj. sušenjem voća i povrća. S obzirom na to da ove namirnice ne mogu dugotrajno zadržati svoju svježinu ako se ne skladište u posebnim uvjetima i to da svi barovi u BiH nemaju posebne škrinje za skladištenje Edisovi sušeni proizvodi idealno su rješenje za uštedu dragocjenog vremena kod pripreme ukusnih i osvježavajućih napitaka. Također, Dcrisp sušeni proizvodi smanjuju otpad u ugostiteljskim objektima i povećavaju dugotrajnost dekorativnih materijala.

„Ja se bavim ugostiteljstvom i bartendingom. Mnogi me znaju i po tome što vodim Udruženje barmena Ice Sarajevo već 13 godina. Radimo razne edukacije, obuke, cateringe i sve druge vrste evenata vezanih za ugostiteljstvo.” – kaže Edis, te dodaje kako njegovo udruženje povezuje svoje članove međusobno, ali i s drugim poduzećima i poduzetnicima koji obavljaju istu ili sličnu djelatnost u domenu ugostiteljstva, turizma i promocije. Njihov cilj je poslovno povezivanje, edukacija, razmjena informacija i unapređenje poslovnog kodeksa. 

„Dcrisp d.o.o. bavi se, isključivo, sušenjem voća i povrća za dekoraciju pića. Biznis smo registrovali u 8 mjesecu 2022. godine tako da smo vrlo mlada firma. Još uvijek učimo i usavršavamo naše proizvode.” – navodi Edis.

Dcrisp u svojoj ponudi ima razne citruse poput naranče, limuna, limete i grejpa, kao i jabuku, krušku, dunju, cveklu i đumbir. Trenutno u planu imaju i proizvodnju jabuke s cimetom, kao i mix za kuhano vino s dodatcima raznih začina i sušenog voća, a pored sušenog voća i povrća imaju i sitno mljeveni prah od artikala koje imaju u ponudi.

„Prah se pokazao doista dobrim i atraktivnim za sve naše kupce. On se može koristiti u razne svrhe, od dodataka u piće pa sve do dodataka u razne poslastice i hranu. Svi naši proizvodi su zdravi, bez aditiva, glutena i dodatnih šećera.” – kaže Edis, te dodaje kako prije upotrebe svo voće detaljno peru i tretiraju u limunskoj kiselini. Njihovi najprodavaniji proizvodi su sušene naranče, limun i limeta, kao i cvekla koja je jako ukusna, zdrava i hrskava.

„Cvekla je potpuni hit, jer je zdrava i hrskava, te se može konzumirati kao zdravi čips.” – kaže Edis.

Dcrisp sušena jabuka savršena je kao dekoracija, ali i kao neizostavan dodatak za koktele, tople napitke, bezalkoholna pića, kuhano vino i deserte. Pićima daje svježi i kiselkasti miris, te se savršeno nadopunjava s toplim začinima poput cimeta i zvjezdanog anisa. Također, može poslužiti i kao ukusna grickalica za djecu i sportaše. S obzirom na to da Dcrisp proizvodi svakodnevno oduševljavaju sve one koji ih probaju, Edis navodi kako je njihova suradnja s kupcima i više nego pozitivna.

„Saradnja sa kupcima je dosta pozitivna. Trudio se da imamo kvalitetan proizvod i da je cijena prihvatljiva tako da imamo jako puno kupaca, restorana, kafića i slastičarnica. Naši kupci nam se uvijek vraćaju što je znak da su naši proizvodi kvalitetni.” – kaže Edis. Njegova želja je prezentirati Dcrisp proizvode u različitim marketima zbog veće pristupačnosti kupcima.

Edis Duvnjak

„U planu nam je da ubacimo naše proizvode u DM ili CM markete kako bi bili puno pristupačniji našim kupcima. Naši proizvodi se trenutno mogu kupiti na platformi Farmer.ba i u našoj radnji koja se nalazi u Novom Sarajevu na adresi Olovska 54P kod pekare AS.” – kaže Edis.

„Teško je pokrenuti biznis ako nemate početni kapital. Ja sam imao sreće pa sam se prijavio sa  svojim projektom u Organizaciju Mozaik koja daje početni kapital za pokretanje biznisa. Pošto je moj biznis nešto novo na tržištu kod nas dobio sam određeni iznos. Bez njih ne bih mogao da pokrenem sve, jer su sve mašine i aparati koji se koriste jako skupi.” – kaže Edis, te dodaje kako su za Dcrisp najveća podrška njihovi kupci.

„Naša najveća podrška su naši kupci. Oni nam daju snagu i volju da idemo naprijed. Kada mislimo da nema izlaza nađe se neki novi kupac koji nam da vjetar u leđa i nastavljamo dalje da se borimo.” – navodi on. Edisove trenutne želje su proširenje kapaciteta proizvodnje, kao i zapošljavanje novih ljudi.

„Ako se ukaže prilika možda pokrenemo i izvoz naših proizvoda.” – navodi on.

Svi koji žele podržati ovaj biznis i kupiti ukusne i zdrave Dcrisp proizvode mogu to učiniti putem njihovih društvenih mreža IG DCRSIP i FB Dcrisp-sušeno voće i povrće ili u njihovoj trgovini u Sarajevu.

Intervju pripremila: Samra Šakanović Prgić