Energetska učinkovitost postaje realnost na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar

Projekt energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu (BEEP i Dodatno financiranje za BEEP) provodi se od 2015. godine, a do sada je u okviru ovog projekta obnovljeno 83 javnih objekata, sa posebnim fokusom na zdravstvene i obrazovne institucije. Kroz implementaciju Projekta do sada je kreirano 2.150 zelenih radnih mjesta, te je poboljšana ugodnost boravka za više od 563.000 korisnika. Provođenjem navedenih projektnih aktivnosti očekuje se smanjenje emisija CO2 od gotovo 9.000 tona godišnje, dok očekivane uštede energije na godišnjem nivou iznose skoro 31.716 MWh.

U Mostaru su simboličnom ceremonijom svečano otvorena četiri objekta na kojima je izvršena implementacija mjera energetske učinkovitosti:

  • Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju;
  • Klinika za infektivne bolesti;
  • Ravnateljstvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar
  • Klinika za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu.

U obnovu ova četiri objekta Vlada Federacije BiH  uložila je više od 1.9 milijuna KM, a radovi su realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energetske učinkovitosti.

„Sretan sam što nastavljamo sa provođenjem Projekta energetske učinkovitosti za Bosnu i Hercegovinu i obnovom javnih objekata u Federaciji BiH. Implementacija mjera energetske učinkovitosti višestruko je značajna. Prvenstveno, poboljšavamo uvjete rada i boravka za sve korisnike obnovljenih objekata. Činjenica da će medicinski radnici sasvim sigurno imati bolje uvjete rada je sama po sebi iznimno bitna. Pored toga, ostvarujemo i značajne uštede u troškovima za energiju. Istraživanja pokazuju da ulaganje jednog eura u energetsku učinkovitost, kroz kratko vrijeme, donosi povrat od 4 do 5 eura, što omogućava brzi povrat uložene investicije. Na kraju, smanjujemo i zagađenost zraka, što je važno za zdravlje cjelokupnog društva.“ izjavio je ovim povodom Josip Marić, federalni ministar prostornog uređenja.

Implementacija mjera energetske učinkovitosti na ovim objektima podrazumijevala je: termoizolaciju fasadnih zidova, zamjenu fasadnih otvora, termoizolaciju stropova i krovova uključujući rekonstrukciju kosih i ravnih krovova, zamjenu azbest-cementnog pokrova novim od profiliranog lima, djelomičnu zamjena rasvjetnih tijela, poboljšanje sistema centralnog grijanja, zamjenu kotla i energenata, ugradnju termostatskih ventila, ugradnju opreme za mjerenje potrošnje energije i praćenje temperature i vlažnosti.

Očekivana ušteda na troškovima za energiju, nakon realizacije mjera energetske učinkovitosti za ove objekte, iznosi više od 285.000 KM godišnje, dok je očekivano zbirno godišnje smanjenje emisije stakleničkih plinova 387 tona CO2.

Svečanom otvorenju energetski obnovljenih klinika, pored ministra Martića, nazočili su Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije i Ante Kvesić, ravnatelj SKB Mostar.

BEEP je najveći projekt energetske učinkovitosti u BiH koji se realizira kreditnim sredstvima Svjetske banke. Projekt se implementira u razdoblju od 2015. do 2024. godine s ciljem predstavljanja prednosti i održivosti energetske učinkovitosti. Procjenjuje se da će od povećanja energetske učinkovitosti višestruke koristi imati oko 563.000 korisnika objekata u javnom sektoru. Također, ovaj projekt pruža podršku BiH na ispunjavanju obveza iz Sporazuma energetske zajednice, kojim se obvezala na implementiranje direktive EU iz oblasti energetske učinkovitosti.