Film koji ruši predrasude:  “Neki novi Brodvej” bit će prikazan 6. septembra u Sarajevu

10. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest

U okviru 10. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji će biti održan od 07-11. septembra u Sarajevu, dan prije otvaranja, 6. septembra bit će prikazan dokumentarni film „Neki novi Brodvej“,  režisera Denisa Bojića.

Film je nastao u produkciji Radiotelevizije Republike Srpske i saradnji s Down Syndrom Centrom iz Banje Luke i prvi je dugometražni film iz BiH koji se bavi problemom rehabilitacije osoba s Down sindromom starijim od 18 godina. Down Syndrom Centar, čiji je direktor Zoran Jelić, profesor specijalne edukacije i rehabilitacije, osnovalo je 2020. Udruženje Down sindrom Banja Luka.

Radnja filma prati šest osoba s Down sindromom koje, savladavajući brojne prepreke, postaju jedni od prvih polaznika profesionalne škole glume na prostorima jugoistočne Europe rušeći predrasude i barijere o mogućnostima i sposobnostima osoba s Down sindromom.

“To je fenomenalan film i jako nam je drago što s njegovim prikazivanjem, dan prije otvaranja jubilarnog 10 Juventafesta, započinjemo festivalske aktivnosti. Juventafest od 2019. godine dio je Pokreta za inkluziju i naša misija od početka jeste da ukazujemo na probleme društva, rušimo predrasude i barijere.

Zoran Jelić i Denis Bojić realizovali su film koji govori o jako važnom pitanju, ali ono što treba istaći je i da Down Syndrom Centar izuzetno posvećeno radi na rehabilitaciji mladih i poboljšanju njihovih sposobnosti, tako da oni mogu uspješno glumiti, slikati, pjevati, pisati pjesme, igrati fudbal, raditi kao konobari i tako dalje”, kaže Jasna Diklić, direktorica Juventafesta.

Nakon što navrše osamnaest godina, osobe s Down sindromom u Bosni i Hercegovini uglavnom postaju socijalno nevidljive. Ne pristajući na ograničenja i nametnute društvene obrasce grupa mladih ljudi uz pomoć jednog vizionara otkriva nove pristupe životu.

Film “Neki novi Brodvej” bit će prikazan u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo s početkom u 18:00. Ulaz slobodan.