Habitat Culture Fest

148

Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo prvi Habitat Culture Fest.
Festival je pokrenula grupa entuzijasta sa namjerom da stvore mjesto okupljanja za sve koji žele njegovati bosanskohercegovačke raznolikosti kao sastavni i ravnopravni dio evropske i svjetske kulturne baštine.
Sticajem okolnosti ogroman broj Bosanaca i Hercegovaca živi i radi izvan zemlje. Dio nas počeo je svoju karijeru u zemlji, ali su živote izgradili vani. Bosanskohercegovačka dijaspora danas je neizostavni dio evropske kreativne i kulturne scene, od književnosti, muzike, stripa, karikature, fotografije, filma i teatra do arhitekture i digitalnih sadržaja. Ovu specifičnu kulturnu ponudu na Habitat Culture Festu ćemo prikazati u formi izložbi, koncerata ili javnih tribina.
Mi vjerujemo da lijepi snovi mogu da postanu java!
Pozivamo vas da nam se pridružite ovog augusta na Habitat Culture Festu i uživate u programu koji smo priredili za našu prvu godinu.

U sklopu književnog programa Habitat Culture Fest, dovodi na Boračko jezero i Boru Kontića, novinara, autora, producenta, dokumentaristu, direktora i osnivača Media Centra Sarajevo. U svojoj dugogodišnjoj karijeri, Boro je dobio niz međunarodnih nagrada i priznanja. No, ono po čemu ga znaju mnogi u BiH su medijski programi kroz koje su prošli neki od najznačajnijih novinara BiH.
Na Boračko jezero Boro dolazi sa knjigom “Grebo” o svom prijatelju, profesoru Zdravki Grebi. Knjiga govori o profesoru Grebi i njegovom životu, univerzitetskoj karijeri, iskustvu političara, ratu, uspjesima i porazima, javnom angažmanu, sudbini BiH, gradovima koji su ga obilježili: od Mostara, preko Beograda, do Sarajeva, ali je ujedno i svojevrsna hronologija Sarajeva i BiH kraja dvadesetog i početka dvadesetprvog vijeka.

grebo-kratka-biografija

Prvi Habitat Culture Fest dovodi na Boračko jezero i kraljevstvo priča za djecu. LePetit.app je prva mobilna aplikacija za djecu, roditelje, pedagoge i dječije terapeute koja sadrži audio priče i bajke na književnim jezicima Bosne i Hercegovine. Fokus aplikacije je na učenju ispravnog govora i dikcije te izgradnji dječijeg vokabulara slušanjem više od 170 nevjerovatnih priča koje su ispripovijedali profesionalni naratori/ce – poznati bosanskohercegovački glumci i glumice.
Za vrijeme festivala jedan od osnivača LePetit.app i Teta Pričalica Lidija Sejdinović, podijelit će sa djecom i učesnicima nekoliko priča sa ove aplikacije. Lidija Sjedinović je direktorica društvenog biznisa Teta Pričalica d.o.o. i idejni tvorac istoimenog lika osmišljenog da bi se djeci na dopadljiv način približili prilikom promocije čitanja, učenja, razvoja kreativnosti, empatije i kulturnih sklonosti. Lidija mnogo voli da priča, ali umije i da sluša, gleda i razumije djecu onako kako oni to žele i trebaju.

epetit.app

Prvi Habitat Culture Fest dovodi na Boračko jezero slikara i vajara Iliju Kegelja. Kegelj je izlagao na više skupnih i na nekoliko samostalnih izložbi, a radio je i ilustracije knjiga te je autor i više javnih slikarskih i kiparskih radova. Jedan je od osnivača multimedijalne skupine „Nismo se dogovorili oko imena“ s kojom i izlaže. Djela su mu uvrštena u stalne postavke Franjevačke galerije na Širokom Brijegu i u galeriji Kraljice Katarine Kosače u Mostaru. Govoreći o svom radu, u jednom od rijetkih intervju, Kegelj kaže: “Uhvatiti trenutak, uhvatiti vrijeme – velika mudrost i zrelost življenja: osjetiti glad, gledati noću, hodati po snijegu, bol, iščekivanje, hladnoća, netrpeljivost, mržnja i ljubav, radost, boriti se protiv viška kila, ne imati para, čekati autobus, zalijepiti poštansku marku na pismo, posuditi novac, preskočiti rupu hodajući noću po kiši, biti u hladu i čuti žubor vode, gledati planine, nesanica, zimi smrznuta brava na autu, dugo čekati pred ortopedskom ordinacijom, ljudi na sahrani, nestanak struje, pokvareno auto, kava s prijateljem, buđenje, rođenje djeteta, smrznuti nos i pjev ptice koja navješćuje proljeće. U umjetnosti nastojim ovjekovječiti taj neponovljivi trenutak.”

Moći ćete se družiti i sa skulptorom Adisom Fejzićem koji živi na relaciji Australija – BiH već nekoliko godina. U Sarajevu je završio Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je dugo i predavao. Prije više od jedne decenije, preselio se u Austaliju gdje danas živi i radi. Fokus njegovog interesovanja ostaje u BiH, dok crpi inspiraciju u bosanskom stećku kojeg Fejzić opisuje kao “jedan od najvažnijih artefakata naše kulture i primarni izvor za čitanje naše prošlosti”.
Na Boračkom jezeru Fejzić če izložiti neke od svojh radova i održati radionicu.

No photo description available.

Prvi Habitat Culture Fest dovodi na Boračko jezero i fotografa Mladena Pikulića. Karijeru je počeo u sarajevskom Oslobođenju, da bi 1994. godine preselio u Holandiju gdje i danas živi i radi. Izlagao je (pored ostalog) i u Belgiji, SAD, Danskoj, Njemačkoj, Norveškoj, te je saradnik brojnih medija u Europi.
Na Boračko jezero Pikulić dolazi sa izložbom “Avlijaner, bosanska metafora”.

Mladen Pikulic Photography | Portraits1

Za više informacija o programu posjetite Habitat Culture Fest FB stranicu.