Investicijski projekti iz Sarajeva i Goražda na Sarajevo Business Forumu

Ministarstvo privrede KS i BBI banka će omogućiti promociju 120 kompanija iz KS i BPK

Danas je, povodom prezentacije općinskih i privrednih projekata na predstojećem 11. Sarajevo Business Forumu 2022., održana prezentacija predstavnicima općina Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, kao Strateški partner 11. Sarajevo Business Foruma, omogućio je svim općinama iz Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona da se predstave na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu. 120 kompanija sa ova dva kantona će imati, pored same prezentacije poslovanja i projekata, mogućnost sastanaka sa potencijalnim partnerima i investitorima zainteresovanim za ulaganje u našu zemlju kroz besplatno učešće na SBF-u.

 „Danas smo u saradnji sa BBI bankom organizovali sastanak sa predstavnicima Bosansko-podrinjskog kantona, predstavnicima grada Goražda i lokalnih samouprava sa područja Kantona Sarajevo u cilju pripreme i organizacije projekata koje ćemo zajedno promovisati na 11. Sarajevo Business Forumu. Ministarstvo privrede, kao strateški partner Sarajevo Business Foruma, će ponuditi lokalnim samoupravama i predstavnicima Bosansko-podrinjskog kantona i grada Goražda da spremne projekte predstave domaćim i inostranim investitorima.“, izjavio je Adnan Delić, ministar privrede u Vladi KS.

Tema ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma je „Nearshoring – perspektiva za region“, te će fokus biti na proizvodno-prerađivačkim sektorima poput metalske, drvne, tekstilne, prehrambene industrije, te energetike, ali projekte mogu prijaviti i ostale industrije poput IT sektora, sektora turizma i ostalih industrija.

„Razvijene zemlje iz naše blizine kao što Italija, Njemačka, Austrija ili Švicarska, ali i druge države Zapadne Evrope su zasnivale svoje poslovanje i proizvodne kapacitete u dalekim zemljama. Dugi niz godina smo razgovarali o prebacivanju proizvodnje u BiH, što do ovog trenutka to nije bilo moguće. Trenutno su ekonomski tokovi promijenili ovakav način poslovanja i pokazuje se interes prema prebacivanju proizvodnje u bliže zemlje u Evropi, kao što je BiH. Naša infrastruktura je solidna, imamo dobru tehnologiju, što može ujedno biti i prekretnica za ekonomiju BiH.“, izjavio je Nedžad Gušić, član uprave BBI banke.

Predstavnici općina koje su prisustvovale današnjem skupu su iskazale interes za učešćem sa vlastitim projektima na ovogodišnjoj konferenciji, a očekuju i uključivanje velikog broja privrednih subjekata koji će iskoristiti priliku za promociju i prezentaciju projekata na 11. SBF.

Općina Ilijaš je iskazala spremnost da prijave projekte koji su vezani za javno-privatno partnerstvo.

„Ovo je prilika da se kroz učestvovanje na Sarajevo Business Forumu otvore neke druge linije koje znače obezbjeđenje određenih finansijskih sredstava ili novih tehnologija, te da se kroz rad samog Foruma prezentira lokalna privreda i omoguće dodatni ugovori ili aranžmani. U Ilijašu je razvijena metalska i drvna industrija, a razvija se i IT sektor.“, izjavio je načelnik Općine Ilijaš, Akif Fazlić.

Sarajevo Business Forum će se održati 11. i 12. maja u Sarajevu, a online registracija učesnika, prijava projekata i nominacije za poslovne nagrade otvorene su i dostupne putem web stranice www.sarajevobusinessforum.com.