INZ za buduće majke i porodilje organizira predavanje o prednostima dojenja

Dоjenje predstavlja hranjenje bebe isključivо majčinim mlijekоm tоkоm prvih šest mjeseci živоta, bez dоdataka vоde, čaja, sоkоva, adaptiranоg mlijeka i čvrste hrane.

Naučno, medicinski, ali i kroz iskustvo majki tokom istorije,dokazana je prednost dojenja u odnosu na hranjenje beba mlijekom putem bočice ili raznim hranjivim pripravcima. 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica kontinuirano, kroz razne organizirane aktivnosti promoviše značaj dojenja, a s ciljem podizanja svijesti, unapređenja i pružanja podrške majkama koje doje svoju djecu.

I ove godine, sada već tradicionalno, biće organizovano interaktivno predavanje za buduće majke, one koje planiraju ili će uskoro roditi djecu, ali i mlade majke – porodilje.

Organizatori su planirali da sutra (srijeda) navečer od 18 sati u sali hotela “Zenica”, uz opušten razgovor buduće mame i dojilje mogu otvoreno razgovarati o dojenju, podijeliti svoje radosti, uspjehe, strahove, iskustva i očekivanja, te pružiti podršku drugim majkama da ustraju u dojenju.

Predavanje nazvano „Hvala mama“ je također prilika da dobiju odgovore na svoja pitanja i nedoumice oko dojenja od kvalifikovane vršnjačke savjetnice za dojenje i da dobiju pomoć za konkretne probleme u dojenju.

Uvodna izlaganja održati će certificirana savjetnica za dojenje Ines Jakupanec, psiholog Ines Štimjanin, nutricionistica Maja Jonjić-Trifković i Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja INZ-a. Buduće i mlade majke će kao dar sa skupa ponijeti i praktične marame za dojenje.

INZ