JYSK I AVON PODRŽAVAJU MJESTA POVJERENJA ZA ŽRTVE NASILJA ŠIROM BiH

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. novembra, u Bosni i Hercegovini, ali i ostatku svijeta, započela je međunarodna kampanja „16 dana aktivizma“. Zvanični početak ove kampanje u BiH označio je događaj „Sigurne kuće – mjesto povjerenja: Budi podrška!“, koji se održao u JYSK prodavnici Novo Sarajevo, u zajedničkoj organizaciji magazina Ljepota i zdravlje te kompanija AVON i JYSK.

Cilj događaja bio je pružiti podršku institucijama koje pomažu žrtvama nasilja, osuditi sve oblike nasilja i podići svijest o ovoj važnoj temi. JYSK, koji svojim donacijama godinama pomaže rad sigurnih kuća, kao znak podrške Fondaciji lokalne demokratije i Sigurnoj mreži BiH, opremio jesvojim namještajem „sigurne kuće – mjesta povjerenja“ širom zemlje. Time je potakao stvaranjesigurnih okruženja, koja pružaju zaštitu ženama i djeci izloženim porodičnom nasilju.

„Odlučili smo donirati naše fotelje Centru za žene u Sarajevu i sigurnim kućama širom BiH, kao simbol sigurnosti i topline, kojima bi trebao zračiti svaki dom, a koje smo simbolično nazvali ‘mjestom povjerenja‘. To je mjesto na kojem se svaka osoba u sigurnom okruženju može slobodno izraziti i ispričati svoju priču. Situacije kojima svjedočimo u posljednje vrijeme su poražavajuće, ne samo u BiH nego širom regiona i to je nešto što svi trebamo pokušati promijeniti pružajući podršku. Zbog toga smo, kao globalna kompanija koja prihvata različitosti i žestoko se protivi bilo kakvoj vrsti nasilja, odlučili podržati ovu inicijativu bez oklijevanja“, rekao je Zlatan Bajić, JYSK District manager za BiH

Kako bi olakšali pružanje psihološke podrške ženama usigurnim kućama, kompanija AVON je u sklopu ove inicijative donirala 10.000 KM Fondaciji lokalne demokratije i Sigurnoj mreži BiH. Kako ističe Danijela Šantić, direktorica kompanije Avon za Adriatik regiju, AVON kontinuirano pruža pomoć žrtvama nasilja kroz aktivnosti koje kompanija provodi od 2008. godine.

Kompanija Avon globalno djeluje u cilju borbe protiv nasilja nad ženama i ponosni smo na činjenicu da je Avon u BiH osnovao svoj Fond za borbu protiv nasilja nad ženama 2008. godine. Prodajom posebno kreiranih proizvoda sa znakom beskonačnosti prikupljamo sredstva u ovaj Fond koja potom usmjeravamo u lokalnu zajednicu. Upravo zahvaljujući njima ovakve donacije su moguće. Za žrtve nasilja jako je važno da imaju adekvatnu psihološku pomoć, i zato vjerujemo da je ovakav vid podrške i mjesto povjerenja u kojem žrtve mogu slobodno govoriti i dobiti pomoć stručnjaka od velike važnosti”, istaknula je Šantić i poručila: „Svi trebamo pružiti ruku podrške žrtvama i pokazati im da izlaz uvijek postoji, da se usude progovoriti i prijaviti nasilje, kao i da postoje sigurna mjesta na kojima će dobiti pomoć.”

Jasmina Mujezinović, direktorica Fondacije lokalne demokratije osvrnula se na podatke o porastu broja slučajeva porodičnog nasilja i ukazala na važnost ove i sličnih akcija. „U periodu poslije pandemije došlo je nažalost do porasta broja prijava nasilja u porodici za oko 30 posto. Sigurne kuće su važne jer predstavljaju sigurno mjesto za žrtve nasilja u porodici. Kampanje kao što je ova su značajne, jer se šalje poruka ženama koje žele da prestanu da trpe nasilje da zaista postoji mjesto u kojem će biti zaštićene”, rekla je Mujezinović.

Kampanju „16 dana aktivizma“ obilježit će brojne akcije s ciljem poticanja institucionalnog rješavanja problema porodičnog nasilja u BiH i brojnim drugim zemljama svijeta. Kampanja će završiti na simboličan datum, 10. decembra, kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.