Kako je IT stručnjak iz BiH razvio aplikaciju koja pomaže djeci u razvoju govora i mašte

Roditelji u Bosni i Hercegovini često se žale kako nema dovoljno domaćeg sadržaja za djecu, te kako su prinuđeni puštati im crtiće na nekim drugim jezicima. Upravo iz te potrebe nastala je aplikacija LePetit.app, startup koji je kreirao Adnan Koro, Bosanac i Hercegovac koji je godinama živio u inostranstvu, ali se odlučio vratiti u svoju zemlju.

„Više od 12 godina živio sam u Australiji, gdje sam završio Elektrotehnički fakultet. Nakon Australije preselio sam se u Tursku, a potom u Egipat, pa u Sjedinjene Američke Države. U Bosnu i Hercegovinu vratio sam se 2005. godine, gdje i danas živim i radim. Povratak u BiH nije bio planiran, ali nikada se nisam pokajao zbog toga. Nakon što obiđete veći dio planete, shvatite da trava nije zelenija kod komšije“, kaže ovaj IT stručnjak, koji pojašnjava i kako je nastao LePetit.app.

Plemenit projekt

Ova aplikacija nastala je iz stvarne potrebe, s ciljem da se roditeljima i djeci u BiH omogući da slušaju zanimljive i edukativne sadržaje i na domaćim jezicima u Bosni i Hercegovini.

„Sadržaji koje naša djeca slušaju i gledaju uglavnom dolaze iz Srbije i Hrvatske, a poseban problem predstavljaju neprikladni sadržaji iz cijelog svijeta koji su dostupni putem YouTubea. Tako se rodila ideja da kreiramo domaću mobilnu aplikaciju za djecu, roditelje, pedagoge i dječije terapeute, koja sadrži audio priče koje su ispripovijedali poznati bh. glumci i glumice. Željeli smo da fokus aplikacije bude na aktivnom slušanju, a sve s ciljem da naši mališani uče jezik, pravilan govor i dikciju, te da razvijaju maštu i kreativnost“, istakao je autor.

Razvoj aplikacije trajao je skoro 18 mjeseci, a u izradi je učestvovalo više od 50 talentovanih stručnjaka iz oblasti književnosti, kulture, likovne umjetnosti, pedagogije, dječije psihologije, informacionih tehnologija i drugih povezanih djelatnosti.

„Svaki aspekt razvoja aplikacije, od razvoja platforme do kreiranja sadržaja, kao i organizacije učesnika projekta, zahtijevao je visok nivo planiranja, komunikacije i mnogo dobre volje. Sad kad sagledam sve segmente projekta i nevjerovatan broj aktivnosti i ljudi koji su mu doprinijeli, ponosan sam na to kako smo sve uspjeli privesti kraju“, kaže Koro, te dodaje kako vjeruje da je plemenitost projekta imala veliki utjecaj na sve učesnike i da su zbog toga svi rado dali svoj doprinos za BiH i svu djecu koja žive ovdje, ali i šire.

Aplikacija je zvanično predstavljena 1. juna, a u skoro dva mjeseca ima više od 5.000 preuzimanja, što je nadmašilo sva očekivanja. Reakcije i komentari korisnika, roditelja i djece, su izuzetno pozitivni, a kažu i kako im je ova aplikacija veoma pomogla u razvoju govora djece, ali i u situacijama kada su im morali objasniti neku tešku životnu situaciju. U tome su im pomogle terapeutske priče cijenjene autorice Susan Perrow, za koju se kaže da “liječi pričama”.

U pripremi nove priče

Aplikacija radi sa ugašenim ekranom, što je posebno značajno u ovom modernom vremenu kada su djeca sve više izložena telefonima, laptopima ili televizorima. Sa LePetit.app djeca mogu samo slušati priče i bajke, kojih ima više od 170, a koje je ispripovijedalo 50 naratora među kojima su Boris Ler, Damir Kustura, Maja Zećo, Ognjen Blagojević, Rijad Gvozden, Sanin  Milavić, Semir Krivić, Vedrana Božinović i mnogi drugi.

„Želja nam je da svako dijete u Bosni i Hercegovini, kao i van njenih granica, ima pristup našoj aplikaciji. Također, nadamo se da će pedagozi prepoznati odgojno-edukativni karakter aplikacije i početi je koristiti kao alat u predškolskim i školskim ustanovama širom Bosne i Hercegovine“, poručio je autor, te dodao kako su u pripremi i nove priče, kao i brojne korisne opcije za roditelje i mališane.

Koro je pozvao sve one koj žele saznati više informacija i novosti o LePetit.app aplikaciji da posjete Facebook ili Instagram profil, ali i da skinu aplikaciju za sebe i svoju djecu.