Kanton Sarajevo i njemačka pokrajina Brandenburg saradnju šire i na oblast kulture i sporta

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić ugostio je danas potpredsjednicu Parlamenta Brandenburga i predsjednicu Udruženja za atletiku ove njemačke pokrajine Barbaru Richstein, te direktora Ureda Fondacije „Konrad Adenauer“ u Bosni i Hercegovini Sven Petkea. Povod sastanka je bio razgovor o proširenju saradnje Kantona Sarajevo i Barndenburga u oblasti kulture i sporta.

“Razgovarali smo o mnogim temama, dao sam se informacije koje se tiču djelatnosti Ministarstva, podrške koju Kanton pruža, od državnih saveza do naših klubova, procedurama dodjele finansijskih sredstava, kao i načinima kako da ostvarimo saradnju naših regija. Mislim da se može mnogo toga uraditi, po pitanju školskog, omladinskog, razvojnog sporta kao i razmjene stručnih kadrova, znanja i iskustava. Prvi korak je učinjen, namjera nam je da proširujemo saradnju sa ovom pokrajinom, a oblast kulture i sporta svakako daje velike mogućnosti”, izjavio je ministar Avdić nakon sastanka.

Richstein je kazala kako je impresionirana činjenicom da Ministarstvo kulture i sporta KS podržava rad preko 350 sportskih udruženja i pojedinaca.

U fokusu razgovora sa ministrom Avdićem su bili, također, ženski i paraolimpijski sport.

“Čuli smo želje ministra da novoosnovana ženska reprezentacija u sjedećoj odbojci ostvari jednako dobar uspjeh i bude dugoročno uspješna kao i muška reprezentacija. Tako upečatljivom podrškom koju ovo Ministarstvo upućuje sportu sam zaista impresionirana. Zahvalna sam Fondaciji „Konrad Adenauer“ što je posredovala ovom sastanku, te se nadam da ćemo uskoro imati priliku ugostiti delegaciju Ministarstva u Brandenburgu, gdje bismo konkretizirali buduću saradnju”, navela je.

Iako kultura nije primarno u okvirima njene nadležnosti, Richstein je istakla da postoje dodirne tačke i mogućnosti za saradnju i u ovoj oblasti.

“Imamo izuzetan filmski studio Babelsberg, koji uspješno radi dugi niz godina i tu postoji potencijal za buduće aktivnosti”, dodala je Richstein.

Kako je istaknuto, Kanton Sarajevo sa ovom njemačkom pokrajinom je već uspostavio saradnju u razmjeni iskustva i informacija iz oblasti sigurnosti, borbe protiv korupcije i migracija.

Kao svijetli primjer Bosne i Hercegovine u borbi protiv korupcije, Kanton Sarajevo u korak prati napredne metode uspostavljanja i unapređenja antikoruptivnog sistema kao u uređenim zemljama EU, poput Njemačke.