Kompanija eMEDIT potpisala ugovor o digitalizaciji zdravstvenog sistema Tuzlanskog kantona

Kompanija E medIT je u Tuzli potpisala ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja o digitalizaciji zdravstvenog sistema. Tuzlanski kanton je još jedan u nizu koji će integrisanim zdravstvenim informacionim sistemom uveliko olakšati rad zdravstvenog sistema u primjeni digitalne transformacije. Kroz vlastitu softversku platformu će poboljšati kvalitetu zdravstvene njege i kvalitet života građana, te olakšati rad svim zdravstvenim radnicima, uz poštivanje zakonske legislative i etičkih zdravstvenih normi ponašanja.

„Prvi efekti se mogu očekivati nakon 2 mjeseca, na prvom mjestu elektronska knjižica i eRecept. Uspostava medicinskog kartona, elektronske knjižice, radiološke dijagnostičke softverske funkcionalnosti, uvođenje informacionog laboratorijskog sistema, te funkcionalniji pristup dijagnostičkim podacima pacijenta će zdravstveni sistem učiniti bržim, dostupnijim i efikasnijim. – izjavio je Denis Husić, direktor ZZO TK.

Manje papirologije znači i manje administrativnog posla za zdravstvene radnike koji prvenstveno trebaju da nam pruže pomoć. Za budžete Vlade i ZZOTK potpisivanje ovog ugovora predstavlja značajnu uštedu novca.

„Nema više čekanja u redovima za ovjeravanje knjižica, kao ni čekanja za recepte. Preko sistema, informacija iz ordinacije automatski ide u apoteku i pacijenti će odmah biti u prilici podići lijekove. Takođe, izbacuje se iz upotrebe ovjeravanje uputnica. Primjera radi, Kanton Sarajevo je digitalizacijom zdravstvenog sistema, nakon nepunih godinu dana imao uštedu od 5 miliona KM samo na lijekovima.
 – izjavila je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Izuzetno smo sretni što smo u prilici realizovati jedan od najvećih projekata kada je u pitanju cjelokupni zdravstveni sistem Tuzlanskog kantona. Budući da je primjer Sarajevskog kantona pokazao uštede od pet miliona KM samo na receptima, mi ćemo taj novac usmjeriti na poboljšanje drugih usluga u zdravstvu.
 – izjavio je Irfan Halilagić, premijer TK.