Kultura na ulice! Večer tradicionalne muzike, pjesme i napjeva u izvedbi KUD Baščaršija

U subotu, 30. jula sarajevska publika imat će priliku uživati u Večeri tradicionalne muzike, pjesme i napjeva u Stage parku pored Zemaljskog muzeja, sa početkom u 18:00 sati.

Sarajevo je grad koji cijeni i voli svoju kulturu, a KUD Baščaršija je vjerni čuvar tradicije i kulture Bosne i Hercegovine i kako članovi kažu, ponosno vole, čuvaju i prezentuju sve ono što Sarajevo i Bosna i Hercegovina sa sobom nose.

Tokom večeri ljubitelji tradicionalne muzike moći će uživati u izvedbi Narodnog orkestra, vokalnih solista, vokalne ženske grupe “Dunje“, te vokalne muške grupe „Zora“.

Svojim prisustvom upriličite ovaj jedinstveni događaj koji promoviše muzičku kulturu i tradiciju naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.

Insert post:https://www.instagram.com/p/CgPjtTxr1ZQ/

KUD BAŠČARŠIJA

Godine 1947. Gradski komitet narodne omladine Sarajevo osnovao je Centralno omladinsko amatersko kulturno-umjetničko društvo „Miljenko Cvitković“. Društvo je ime dobilo po istaknutom antifašisti, borcu i Sarajliji Miljenku Cvitkoviću.

U početnim danima u Društvu su djelovale horska, folklorna i literarna sekcija. Odmah po osnivanju Društvo je postiglo impresivan zamah u stvaralaštu i masovnosti. lz folklorne sekcije Društva angažovano je desetak članova za balet Narodnog pozorišta Sarajevo koji se tek formirao. Nekoliko članova literalne sekcije primljeno je u Dramu Narodnog pozorišta koja se također tek stvarala.

Blistavi dani Društva počeli su sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća i od tada Društvo nije doživljavalo značajnije padove što ga trajno svrstava među najbolje amaterske kolektive u Bosni i Hercegovini. Značajno je napomenuti i prisjetiti se da je prvi džez koncert u Sarajevu 1954. godine izveo džez orkestar “MC” JAZZ pri KUD Miljenko Cvitković.

Društvo je nastupilo na stotinama međunarodnih festivala širom Evrope i nekim dijelovima Azije i Afrike. Od 1951. godine pa do rata Društvo je svake godine u ljetnim mjesecima izvodilo koncerte za inostrane turiste i goste Sarajeva. KUD Miljenko Cvitković je također sa svojim članovima bio aktivni učesnik i organizator svečanog otvaranja XIV zimskih olimpijskih igara održanih1984. godine u Sarajevu.

PROGRAM FESTIVALA KULTURA NA ULICE! DO OKTOBRA

Program Narodnog pozorišta Sarajevo – Kultura na ulice! održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo i u narednom periodu, do mjeseca oktobra.

Projekat Kultura na ulice! je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta Kultura na ulice! je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Program festivala Kultura na ulice! možete pratiti na Instagram profilu @kulturanaulice i FB stranici Kultura na ulice!.