Ministar Vranić sa direktoricom Udruženja „Dajte nam šansu” Kavalec dogovorio pokretanje inicijative za refundaciju lijeka Diazepam

0
120

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić upriličio je sastanak sa direktoricom Udruženja „Dajte nam sanšu“ Ines Kavalec.

Tema ovog sastanka je pitanje palijativne terapije lijekom Diazepam koji se koristi kod specifične kategorije pacijenata u terapiji epileptičnih napada, a koji Federalno ministarstvo zdravstva, odnosno Vlada Federacije BiH nije uvrstila u esencijalnu listu lijekova, te u skladu s time ni Kanton Sarajevo nije u mogućnosti da isti obezbijedi.

U skladu sa ovim, planirano je formiranje komisije koju će sačinjavati stručna lica iz domena liječenja ove vrste bolesti, te će Ministarstvo zdravstva KS uputiti inicijativu prema Zavodu zdravstvenog osiguranja KS za refundaciju za jedan lijek mjesečno.

U narednom periodu će Udruženje „Dajte nam šansu“ prikupiti podatke o tačnom broju korisnika ovoga lijeka na području Kantona Sarajevo koji se nalaze u sistemu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.