Modul Memorije 2022: Nizozemska predstava “Opasna imena” o genocidu u Srebrenici na Dan pobjede igra u Sarajevu

U ponedjeljak, 9. maja, na Dan pobjede, zatvara se ovogodišnje, 27. Izdanje, Modula Memorije dramskom predstavom “Opasna imena” reditelja Boya Jonkergouwa. U pitanju je nizozemska teatarska produkcija koja će po prvi put gostovati u BiH i to u dva grada. Sarajevska publika će predstavu moći pogledati u ponedjeljak, 9. maja, u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 19.30. Sljedeći dan, 10. maja, u Zemaljskom muzeju BiH sa početkom u 10 sati bit će organizovan razgovor na temu “Važnost očuvanja sjećanja na genocid u Srebrenici” sa ekipom predstave te nastavnicima i profesorima historije osnovnih i srednjih škola. U srijedu, 11. Maja, predstava će biti odigrana u Narodnom pozorištu u Tuzli. Predstava će i u Sarajevu i u Tuzli biti titlovana na bosanski i engleski jezik.

Ovo je prva nizozemska predstava o genocidu koji se dogodio u Srebrenici 1995. Godine, Glavne uloge tumače Alma Mustafić, jedna od preživjelih svjedokinja onoga što se događalo u julu ‘95.m te Raymond Braat, veteran nizozemskog bataljona UN-a i također svjedok genocida u Srebrenici. Alminog oca Rizu, koji je u to vrijeme radio za bataljon UN-a, Dutchbat, nizozemske mirovne snage su predale srpskim trupama. Godinama kasnije, pronađen je u masovnoj grobnici kod Vlasenice.Braat je, nakon pada Srebrenice, razoružan i pod pritiskom srpskih paravojnih snaga odvajao muškarce od žena prije masovne deportacije. Raymond će na sceni otkriti ono o čemu pripadnici snaga UN-a najčešće šute. Ovo iskustvo zauvijek je promijenilo živote Alme i Raymonda. Pored njih, u predstavi igraju i profesionalni nizozemski glumci i glumice. “Opasna imena” je moćna, hiperrealistična drama koja oduzima dah. Ona je informativna i poučna, hrabra i potresna, bolna ali povremeno i homoristična…

Predstava “Opasna imena” uvrštena je u program obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, a bit će realizovana uz podršku Nizozemske ambasade. Ulaz za sve posjetitelje i posjetiteljke je slobodan, s tim da se ulaznice za predstavu moraju preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo. Broj telefona blagajne je: 033 221 682.