„Naš razred“ iz Splita pobjednička predstava 10. Juventafesta

Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva

Predstava „Naš razred“ Glumačkog studija Kazališta Play Drama iz Splita najbolja je predstava 10. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest koji je, u organizaciji Udruženja „Medija – Art“, održan u Sarajevu od 7. do 11. septembra.

Grand Prix nagradu dobila je predstava koja, prema ocjeni žirija u sastavu glumica Jelena Rusjan, glumica Mirna Jogunčić i rediteljica Selma Spahić, nadahnjuje svojom izvedbenom i idejnom zrelošću.

Prema selekciji dramaturginje Emine Omerović, odigrano je šest predstava u takmičarskom programu, a Specijalna nagrada žirija dodijeljena je predstavi „Kralj Ibi“ neformalne grupe „Kulturociklin“ iz Kruševca. To je predstava koja nikoga nije ostavila ravnodušnim i koja maštovito koristi minimalistička scenska sredstva kao refleksiju represivne svakodnevnice u kojoj žive mladi.

Posljednjeg dana festivala održane su prezentacije radionica muzičkog teatra, lutaka iz ormara, teatarskog  klauna i radionice pokreta kao glumačkog sredstva, tokom kojih su srednjoškolci vrijedno radili i stvarali performanse za koje su pobrali velike simpatije publike u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

U popodnevnim satima s Eiffelovog mosta na Skenderiji, u pratnji Sarajevo Drum Orchestra krenuo je defile ovogodišnjih učesnika prema Pozorištu mladih Sarajevo, gdje je, nakon izvođenja predstave „Međuprostor“ Teatra mladih Travnik, u koprodukciji sa Studio-teatrom Zenica i Centrom za kulturu Travnik, upriličena ceremonija zatvaranja i dodjela nagrada.

  • Čestitam i želim da zaista krenete u neke nove snove. Zahvaljujem svim učesnicima Juventafesta, izgradili ste ovih naših deset godina. Ako želite da izaberete slobodu, znajte da je samo čin ličnog izbora. Slijedite svoje snove – rekla je direktorica festivala Jasna Diklić proglašavajući 10. Juventafest zatvorenim.

Deseti Juventafest ugostio je više od 150 učesnika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Povodom jubileja promovirana je monografija „Juventafest 10 godina“, koju je struka prepoznala kao veoma važan dokument u historiji pozorišta.

Festivalske aktivnosti počele su dan ranije, projekcijom dokumentarnog filma „Neki novi Brodvej“ reditelja Denisa Bojića, koji je nastao u saradnji s Down Syndrome centrom Banja Luka.

Deseto izdanje ovog jedinstvenog festivala ostat će upamćeno po odličnim predstavama koje su odigrane pred punim salama Narodnog pozorišta Sarajevo, Pozorišta mladih Sarajevo i Centra za kulturu i mlade Općine Centar Sarajevo, kao i sjajnoj atmosferi u publici u kojoj su uglavnom sjedili vršnjaci aktera na sceni. Organizaciju 10. Juventafesta podržali su Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fond „Otvoreno društvo‟ Bosne i Hercegovine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Fondacija „Konrad Adenauer Stiftung‟, Evropska unija, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, BH Telecom i Bosanskohercegovačko-američka akademija nauka i umjetnosti.

Voditeljica ceremonije otvaranja i zatvaranja jubilarnog 10. Juventafesta bila je mlada glumica Simonida Mandić.