Održani 13. Federalni susreti dobrovoljnih davalaca krvi: Dodijeljeno 119 priznanja

0
143

Više od stotinu humanista okupilo se u Kladnju na 13. Federalnim susretima dobrovoljnih davalaca krvi, koji su posvećeni humanim ljudima koji svakodnevno svojom krvlju spašavaju ljudske živote. 

Susreti su okupili oko stotinu humanista iz cijele Federacije koji su krv darovali više od 50, 75 i 100 puta za šta su im uručena priznanja Zlatni znak, Srebreni znak i Srebrena plaketa.

Prema odluci Predsjedništva Crvenog križa Federacije BiH dodijeljeno je osam priznanja Zlatni znak. Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje muškarcima koji su krv darovali više od 100 puta i ženama koje su krv dale više od 75 puta. 

Priznanje Srebreni znak dodijeljeno je za 26 osoba. To je priznanje koje se dodjeljuje muškarcima koji su darovali krvi 75 i više, a manje od 100 puta i ženama koje su krv dale 55 i više, a manje od 75 puta. 

Pored toga dodijeljeno je i 85 Srebrenih plaketa za muškarce koji su darovali krv više od 50 puta, a manje od 75 i ženama koje su dale krv više od 37, a manje od 55 puta. 

Inače, Crveni križ Federacije svake godine organizira susrete dobrovoljnih davalaca krvi kako bi se ukazalo na značajan doprinos dobrovoljnih i neplaćenih davalaca krvi u spašavanju života, ali i u cilju podizanja svijesti o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim proizvodima. 

Tokom susreta upriličene su i sportske igre davalaca, kao i zajednički ručak. 

Prisutne su pozdravili i susrete otvorili predsjednik i generalni sekretar Crvenog križa FBiH Marko Sinanović i Namik Hodžić, kao i drugi gosti medju kojima je i Dajana Čolić ministrica zdravstva TK.