Proslava kulturnih različitosti u Australiji: Đemila Talić Gabriel govorila kako se obilježavaju praznici u BiH

Australija je zemlja u kojoj su pripadnici različitih naroda i kultura pronašli svoj dom. Ona već dugo njeguje ideju multikulturalizma i afirmira kulturnu raznolikost, koja obogaćuje društvo održavanjem, poštovanjem i poticanjem kulturnih razlika. Australija je bila i druga zemlja na svijetu nakon Kanade koja je usvojila službenu politiku multikulturalizma.

U ovoj zemlji živi i veliki broj Bosanaca i Hercegovaca koji su dali svoj doprinos njenom prosperitetu i razvoju u različitim sferama života i rada, te svoj kulturni DNK integrirali u australijsku baštinu.

Jedna od njih je i Đemila Talić Gabriel, uspješna Bosanka i ambasadorica dobre volje Sigurne kuće u Sarajevu, te bivša počasna konzulica BiH u Novom Južnom Velsu. Osim što je velika humanitarka, Đemila godinama neumorno radi na promociji naše zemlje i njene kulture u Australiji. Tako je doprinijela u projektu postavljanja stećka ispred zgrade Parlamenta u Canberri, a ujedno je prva Bosanka koja je u parlamentu Novog Južnog Velsa upriličila iftar za tamošnje muslimane. Zaslužna je i što je po prvi put u ovoj državnoj instituciji organizovana proslava Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.  

Ona u Australiji obnaša funkciju savjetnice pri Multikulturalnom savjetodavnom vijeću policijskog komesarijata u Novom Južnom Velsu, a također je članica vijeća žena UN Australia.

Talić Gabriel je danas u Sidneju, među predstavnicima iz trideset zemalja poput Fidžija, Nepala, Kine, Amerike, Argentine, Tajlanda,…, predstavljala BiH na događaju povodom proslave Božića, kulturnih različitosti, te podrške mentalnom zdravlju u organizaciji Barbare Ward, uspješne poduzetnice, predavača i pisca, te zamjenice gradonačelnika za australsku oblast Kuringgai.

-Govorila sam na temu kako se proslavljaju praznici u BiH. Napravila sam tri delicije koje se tradicionalno služe za praznike u našoj zemlji, baklavu za Bajram, hljeb koji se pravi za pravoslavni Božić i bakalar za katolički Božić. Istakla sam da sam ponosna na tradiciju moje zemlje, gdje praznike proslavljamo u duhu starih običaja, okruženi porodicom, prijateljima i komšijama. Također, kazala sam da je Bosna i Hercegovina zemlja sa više religija i da slavimo puno praznika, Bajram, pravoslavni i katolički Božić, Hanuku, Đurđevdan – kaže Đemila Talić Gabriel.

Đemila je bila i među dvadesetak najuspješnijih iz oblasti biznisa na svečanom božićnom ručku na koji je pozvana od strane Marka Courea, ministra multikulturalizma i brige za stare, te Alistera Henskensa, ministra za privredu, investicije i trgovinu, sport, nauku, inovacije i tehnologiju.