Slonče poklonče: kreativna radionica ispunjena bojama

Slonče poklonče je mala kreativna radionica iz Prnjavora koja se bavi izradom unikatnih darova. Slončetov svijet je ispunjen bojama, šarenim dezenima i raznolikim teksturama u kojem se samo za vas izrađuju najdivniji personalizirani darovi kojima je nemoguće odoljeti, a iza ove radionice kreativnog naziva nalaze se dvije mlade žene i dugogodišnje prijateljice. Kako su se za predstavile Željka i Snežana, kao i to zašto je, prema njihovom mišljenju, važno podržati domaće biznise pročitajte u nastavku teksta.

Kada je Slonče započelo s radom?

Željka: Slonče je zvanično počelo sa radom simbolično na Dan žena, 08.03.2020.godine, a sama ideja se javila mnogo prije zvaničnog osnivanja. Svi koji me poznaju, uglavnom me opisuju kao kreativnu osobu i vjerujem da je ta kreativnost jednostavno pronašla svoj prirodan put.

Snežana: Ovaj mali biznis je logičan slijed dugogodišnjih interesovanja i potrebe za kreativnim izražavanjem.

Sjećate li se Vašeg prvog rada?

Željka: Naravno, sjećamo se svakog prvog proizvoda iz bilo koje od kolekcija. Prvi proizvodi u radionici su bile foto knjige, a nakon toga novogodišnji ukrasi. Kada ih pogledamo iz ove perspektive, na trenutke pomislimo da su neugledni, ali oni su samo preteča našeg ogromnog napretka, učenja i razvoja.

Snežana: Prvi proizvodi su nastali u dnevnom boravku sa samo par boja i kistova, a sada imamo jednu pravu, ozbiljnu radionicu.

Što sve Slonče ima u svojoj ponudi?

Željka: Pored drvenih lutkica koje su naš brend i jedinstvene na tržištu BiH, u ponudi imamo radosnice, čestitke, tematske okvire sa detaljima, privjeske, novogodišnje ukrase i raznolik asortiman dekorativnih predmeta. U zavisnosti od želja kupaca i sezone radimo ukrase za praznike, proslave, rođendane, svečane prilike, te korporativne personalizovane poklone.

Često proizvodi nastanu kao fuzija naših ideja i želja dugogodišnjeg kupaca koji veruju u nas i našu kreativnost. 

Koji je Vaš najprodavaniji proizvod?

Snežana: Najprodavanije su definitivno drvene lutkice koje oslikavamo prema željenoj fotografiji klijenta. One su stigle u sve dijelove svijeta. Odmah iza lutkica je naš novogodišnji asortiman koji je svake godine prava čarolija.

Gdje pronalazite inspiraciju? 

Željka: U ovom stadijumu je više ne pronalazimo, ona pronađe nas. Mi se samo prepustimo životu, okruženju i ljudima. Čitamo, osluškujemo, dodirujemo, maštamo, grlimo se i smijemo. Vjerujte, to je više nego dovoljno.

Tko je Vaša najveća podrška?

Međusobno smo jedna drugoj najveća podrška i zahvaljujući takvom odnosu, Slonče raste i napreduje. 

Kako ste zadovoljni suradnjom s kupcima?

Željka: Kupci su na prvom mjestu i zato je njihovo zadovoljstvo naša primarna vrijednost.

Naš cilj je da probudimo najdublje emocije kod krajnjih korisnika našeg proizvoda, a to zahtijeva mnogo komunikacije i detalja.

Snežana: Zanimljivo je da danas, nakon 2 godine postojanja imamo redovne klijente u različitim dijelovima svijeta koji nam se pred svaki praznik javljaju i puštaju nam da same osmislimo poklone za njima drage osobe. 

Zašto je, prema Vašem mišljenju, važno podržati domaće biznise?

Snežana: Iza svakog malog biznisa stoje izuzetno odvažne i hrabre osobe, jer danas pokrenuti biznis je ogroman izazov. Pored administrativnih peripetija, manjka podrške, inflacije, jeftinih proizvoda upitnog kvaliteta na tržištu i loše ponude materijala preduzetnici se bore da istraju, njegujući vrijednosti u koje istinski vjeruju.

Koje su Vaše želje, ciljevi i planovi za budućnost?

Naše želje na početku su bile tako male i nismo ni sanjale da ćemo našem Slončetu slaviti drugi rođendan. Prilike na tržištu su neizvjesne i vrlo je teško balansirati između redovnih poslova, radionice, privatnog života i obaveza. Naša želja je da dođemo do većeg broja ljudi, sklopimo još divnih poznanstava i širimo emociju koju zaista i osjećamo dok izrađujemo svaki proizvod. Naši planovi su da učestvujemo u projektima, širimo proizvodne kapacitete, ali da ni u jednom trenutku ne izgubimo ovu kreativnu energiju koja je u suštini Slončetovog srca.

Ukoliko želite podržati ovaj kreativni biznis posjetite njihovu FB stranicu Slonče poklonče ili na Instagramu.

Intervju pripremila: Samra Šakanović Prgić