Spomenik prirode Skakavac postaje centar sporta, kulture i relaksacije

Posjetite Spomenik prirode Skakavac u subotu 03. septembra jer vas u sklopu Skakavac Traila očekuju brojni sadržaji za sve uzraste!

U subotu, 03. septembra Planinarsko društvo Skakavac realizuje šesto izdanje trke Skakavac Trail, koja se u kontinuitetu održava od 2017. godine. Zahvaljujući angažmanu Općine Centar Sarajevo koja je uredila putnu komunikaciju do Spomenika prirode Skakavac, kao i podršci KJU za zaštićena prirodna područja, od ove godine se svi sadržaji vezani za trku organizuju u njegovom samom jezgru.

Skakavac trail u svojoj ponudi ima četiri različite staze, tako da će svi koji praktikuju zdrav način života moći pronaći nešto za sebe, bez obzira da li željeli iskušati svoje granice na  stazi dužine 44 kilometra, popraviti formu na stazi od 22 kilometra, uživati u prirodi na stazi od 8 kilometara ili provesti nezaboravan dan u prirodi sa svojim ljubimcima na canicross stazi. Staze svih trka Skakavac traila su prvi put kružne i kreću se područjima koja dosada nisu bila poznata ljubiteljima prirode, pa će oni koji učestvuju u trkama doživjeti ovaj spomenik prirode onakvim kakav on i jeste – jedinstveno prirodno područje bogato raznolikim biljnim i životinjskim vrstama, sa značajnim historijskim spomenicima i obilježjima.

Zbog želje da što veći broj bh. građana i turista sazna za prirodne ljepote i historijsko naslijeđe zaštićenog prirodnog područja Skakavac, sastavni dio vizuala ovogodišnjeg Skakavac traila je motiv sa jednog od stećaka koji se nalazi za ovom području.

Planinarsko društvo Skakavac osim promocije sporta, nastoji građanima ponuditi i druge sadržaje koji će ih privući da posjete ovo područje. Osim okrepe i osvježenja, uživajte u opuštanju kroz seanse joge na otvorenom koje vodi Anisa Durmišević i zatražite savjete o zdravlju koje će davati tim Master Fizikal. Posjetioce čeka izložba likovnih radova tri bosanskohercegovačke slikarke: Tamare Vučinić, Mersihe Dinar-Šehić i Dragane Seferović-Pilav. Iako se slikarke međusobno ne poznaju i imaju različite slikarske i životne stilove, ljubav prema slikanju i prirodi ih je spojila.

Ove godine su posebni gosti Skakavac traila psi iz azila koji vodi Udruženje za zaštitu životinja “Lajka“, a koji će sa volonterima trčati Canicross utrku, nakon koje će se družiti sa prisutnima i nadamo se osvojiti vaša srca te pronaći svoj novi, topli dom.

Specijalni partner Skakavac traila koji promoviše sportsko-turistički brend Visit Sarajevo je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, a sam događaj ne bi bilo moguće realizovati bez nesebične podrške Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, partnera i sponzora koji nesebično pomažu razvoj i promociju sporta i zdravog načina života. Medijski pokrovitelji događaja su radiosarajevo.ba, Antena, RSG i radio MIX.

Pozivamo građane da nam se u subotu 03. 09. 2022. godine pridruže u Spomeniku prirode Skakavac, na cilju događaja Skakavac trail – kod “Simine kuće“ i učestvuju bogatim sadržajima koje smo pripremili.