Sve je spremno za remake derbija: Sutra će igrati raja protiv raje

131

U plavom salonu Stadiona Grbavica danas je održana press konferencija na kojoj je i zvanično najavljena humanitarna utakmica „Remake derbija između Željezničara i Sarajeva“ koja će biti odigrana sutra u 19.30 sati.

Pored Elvira Karalića i Jasmina Ligate iz Udruženja Pomozi.ba, prisutnima su se obratili i Kenan Magoda predsjednik Turističke zajednice KS, koja je generalni pokrovitelj ovog humanitarnog događaja, direktorice FK Željezničar i FK Sarajevo Amira Bajrović-Uzunović i Ajla Alimanović, te bivši fudbaleri ova dva kluba koji će ponovo zaigrati na Grbavici, Bulend Biščević i Dženan Hošić.

Predsjednik Turističke zajednice KS Kenan Magoda i osnivač Udruženja Pomozi.ba Elvir Karalić ovom prilikom su potpisali i Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji koji će biti temelj za realizaciju zajedničkih projekata iz oblasti turizma i filantropskog djelovanja ove dvije organizacije.

„Ta utakmica simbol je pobjede mira nad ratom i simbol nesalomljivog duha ovog grada koji ne priznaje druge podjele osim podjele na „bordo“ i „plave“. Prepoznajemo važnost sporta u kreiranju dobrih priča o Sarajevu i važnost sporta kao univerzalnog jezika koji razumiju turisti iz svih dijelova svijeta. Gradski derbiji su svojevrsna turistička atrakcija i dio turističke ponude jednog grada i predstavljaju odličan način za upoznavanje lokalne kulture, povezivanje s lokalnim stanovništvom i kreiranje jedinstvenog iskustva, što je jedan od najznačajnijih trendova u svijetu turizma. Posebno smo ponosni što ovaj događaj ima humanitarni karakter i što na ovaj način dajemo svoj doprinos Fondu za oboljele bh. građane, a Turistička zajednica Kantona Sarajevo gradi karakter društveno odgovorne kompanije“, kazao je Magoda.

Karalić se zahvalio Turističkoj zajednici KS koja je prepoznala rad i zalaganje ove organizacije, te što će nastaviti s podrškom aktivnostima koje će unaprijediti kvalitet života naših sugrađana. Naglasio da će sav novac od prodatih ulaznica biti namijenjen za liječenje oboljelih građana koji se Udruženju Pomozi.ba u posljednje vrijeme u sve većem broju obraćaju za pomoć.

„Bilo koja utakmica na temu remakea ne bi bila ostvariva, ali ova utakmica iz 2. maja 1996. godine je bila posebna po emocijama, po dešavanjima na terenu, po tome što su gradska djeca bila dio i jednog i drugog tima. Uspjeli smo 40 aktera sa te utakmice ponovo dovesti na teren. To su ljudi koji su izašli iz rovova i obukli dresove i tada nije bilo bitno da li si navijač Želje ili Sarajeva, bilo je bitno da slavimo život. Sutra ponovo ponavljamo tu emociju, ponovo slavimo život, jer pomažemo oboljelim građanima“, poručio je idejni tvorac ovog događaja Jasmin Ligata.

Fudbaleri Bulend Biščević i Dženan Hošić prisjetili su se 1996. godine i istakli da jedva čekaju da ponovo istrče na teren, ovaj put sa svojom djecom.

“Drago mi je prije svega da smo živi i zdravi. Za mene ta utakmica ima posebno značenje kao dijete grada i ovog naselja. Gol koji sam postigao ima specijalno značenje za mene. Biti prijatelj sa igračima oba tima za mene je velika stvar. Igrat ćemo utakmicu punu emocija koliko nam noge budu dozovoljavale “, rekao je Biščević.

Hošić je naveo da je odabrana utakmica najbolja u historiji sarajevskih derbija jer budi posebne emocije.

“Nadam se da ćemo uspjeti svi da pomognemo i skupimo novac. Mislim da je ovaj projekat vrlo dobra stvar za nas grad. Da se mogla birati utakmica nije mogla biti izabrana bolja. Možemo je nazvati utakmicom raja protiv raje, s obzirom na to ko je činio sastave oba tima“, istakao je Hošić.

Direktorice FK Željezničar i FK Sarajevo koji su dali ogromnu podršku ovom događaju Amira Bajrović-Uzunović i Ajla Alimanović pozvale su navijače da svojim prisustvom podrže ovu utakmicu koja će biti svojevrsni čas historije za mlađe generacije.

„Želimo se zahvaliti Udruženju Pomozi.ba na ovoj ideji, na velikom nivou profesionalizma i na organizaciji utakmice koja će okupiti veliki broj navijača i djece i koja će novim generacijama održati čas historije kojom se ponosimo“, kazala je Bajrović-Uzunović.

„Kakav god da rezultat bude sutra nadam se da će ova utakmica pokazati šta je uopšte čar derbija u Sarajevu. Drago nam je što je utakmica humanitarnog karaktera i da imamo priliku da doprinesemo lokalnoj zajednici“ istakla je Ajla Alimanović i dodala da je FK Sarajevo kupilo 2.000 ulaznica za ovu utakmicu i podijelilo ih djeci, mladima i njihovim roditeljima.

Ulaznice po cijeni od 5 KM mogu se kupiti u fan shopovima FK Sarajevo i Željezničar, prostorijama Udruženja Pomozi.ba i na ulazu na stadion pred samu utakmicu. Sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je Fondu za liječenje oboljelih građana „Sportisti za život“.