U Odžaku održana „Biciklijada sjećanja“

U Odžaku je danas održana „Biciklijada sjećanja“ u organizaciji Ministarstva prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Vlade Županije Posavske i udruga Vijeće mladih i Lipa Odžak.

Biciklijada je promocija ekološkog života, a ujedno i sjećanje na dan kada je protjerano stanovništvo Odžaka 1992. godine, kada se promijenio život stanovnika ovog grada u Posavini i okolnim mjestima. Biciklijada sjećanja je započela na skeli u Svilaju gdje je bio odlazak, ali i povratak mještana, a završila se u Odžaku gdje je odata počast svim braniocima 102. odžačke brigade. U biciklijadi je učestvovalo oko 150 biciklista uzrasta od 7 do 77 godina i ona nije bila takmičarskog karaktera. Nagrađeni su najstariji i najmlađi učesnik. Za učesnike je organizovan doček sa zakuskom, a prisutnim se obratio Ivo Lubina, predsjednik ekološke udruge Lipa, i Fra Tomas gvardijan samostana Plehan, koji je i sam strastveni rekreativni biciklist i ljubitelj prirode.

  • Cilj biciklijade je razvijanje zdravog života i ujedno podsjećanje na dan kada smo morali napustiti svoj voljeni grad, te zahvaljujući jednoj maloj Skeli na Savi kod Svilaja izvući gotovo svo stanovništvo i spasiti se. Ujedno je to  podsjećanje na povratak istom tom Skelom u naš grad nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma. Biciklijada je postala tradicija i četvrti put je održana, samo ne više trasom autoputa koridora VC, nego regionalnom cestom koja prolazi prelijepim obroncima planine Vučijak. Raduje nas činjenica da se nakon prošle biciklijade i naše vožnje autoputem on otvorio i sada je u funkciji zajedno sa mostom i graničnim prijelazom Svilaj, koji će sigurno biti pokretač razvoja cijele regije – kazao je Anes Osmanović, ministar prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Posavskog kantona.