U Općini Novo Sarajevo obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

107
Foto: Općini Novo Sarajevo obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Šetnjom kroz Općinu Novo Sarajevo djeca i uposlenici Predškolskog odjela „More nade“ Centar „Vladimir Nazor“, studenti Pedagoškog fakulteta u Sarajevu – odsjek Edukacija i rehabiltacija i roditelji obilježili su Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Više od 50 mališana sa roditeljima i nastavnim osobljem posjetilo je Općinu Novo Sarajevo gdje ih je dočekao Općinski načelnik dr. Hasan Tanović sa saradnicima. Ovom prilikom, mališani su Općinskom načelniku uručili sliku koju su sami sa svojim tarapeutima izradili kao znak pažnje i zahvalnosti za podršku i brigu koju ova lokalna zajednica pruža djeci sa potešoćama u razvoju.

U svom obraćanju direktorica Centra „Vladimir Nazor“ Maida Idrizović istakla je da ovakav vid aktivnog uključivanja djece u društvo inkluzija prema sposobnostima djece, te da djeca trebaju biti aktivni sudionici zajednice u kojoj žive, a ovo je jedinstven primjer toga.

Generalna skupština 2. april odabrala je kao Dan svjesnosti o autizmu. Autizam je neurorazvojni poremećaj koji karakteriše trijada simptoma: nedostatak socijalne interakcije, komunikacije i imaginacije. Simptomi autizma uočavaju se prije treće godine i prisutni su do kraja života. Svaki slučaj autizma je jedinstven i različit i kreće se od teških oblika poremećaja do visokofunkcionalnog autizma.

Amra Saletović, jedna od stučnjaka Centra “Vladimir Nazor” ističe da poremećaji iz spektra autizma zahtjevaju timski pristup.

“U našem Centru djeluje tim stručnjaka defektolog oligofrenolog/edukator-rehabilitator, logoped, psiholog, fizioterapeut, prof.predškolskog odgoja, asistent, socijalni radnik, pedagog, pedijatrijske sestre koji svako sa svog aspekta doprinosti realizaciji postavljenog cilja kroz Individualni plan i program. Danas se mnogo govori o inkluziji. Važno je naglasiti da ona počinje od najranije dobi. Kroz naš rad nastojimo djecu aktivno uključivati u zajednicu, približiti im aktivnosti iz svakodnevnog života i učiniti minimalno ovisnim o drugoj osobi”, istakla je Saletović.

Općina Novo Sarajevo kao društveno – odgovorna lokalna zajednica, daje punu podršku djeci sa poteškoćama u razvoju kroz brojne projekte, poručio je Općinski načelnik dr. Hasan Tanović.

“Svake godine izdvajamo značajna sredstva za unapređenje rada Centra „Vladimir Nazor“ od nabavke didaktičkog materijala, opremanja kabineta, kuhinje, utopljavanja zgrade, ali i otvaranja prvog asistivnog kabineta u Bosni i Hercegovini u Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, a koji će svakako koristiti i djeca Centra “Vladimir Nazor”, kazao je načelnik Tanović.

Zajedničkim obilježavanjem ovog značajnog datuma pokazalo se da timskim djelovanjem treba nastaviti prepoznati potencijale djece iz spektra autizma i svako sa svog apekta raditi na poboljšanju kvalitete života osoba sa autizmom.