U vrhunskim rakijama uživalo više od 1.500 posjetitelja

0
266

Sinoć je u prepunoj dvorani hotela Holiday završen deveti Internacionalni festival žestokog pića i rakija „Spirit Fest Sarajevo“, gdje su mnogobrojni posjetioci degustirali vrhunske proizvode više od 60 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Predstavnici destilerija i zastupnika svjetskih poznatih brendova alkoholnog pića također su prenijeli iskustva u primjeni novih tehnologijskih dostignuća u proizvodnji pića. 

Uz konuzumiranje rakija na festivalu su bile ponuđene i gastronomske delicije iz Bosne i Hercegovine. Izlagači iz BiH i regiona istakli su da je dobra hrana uz piće odlična prilika da posjetioci iz prve ruke okuse kvalitetne prozvode , a proizvođačima kao rezultat ponudi veći plasman proizvoda na tržište.

„Spirit Fest Sarajevo“  pokazao je i ove godine da je okrenut onima koji posluju u ugostiteljstvu i turizmu, a ostvaruju dobit prodajom rakija i prehrambenih proizvoda. Drago mi je da smo nakon dvije godine godine imali priliku ugostiti vrhunske destilerije i kompanije te uspjeli u našoj primarnoj namjeri da na međunarodnom nivou dokažemo kako se od autohtonog voća  sa područja BiH i regiona prave proizvodi  svjetskog kvaliteta –  kazao je direktor Festivala Dejan Radović.

Po osmi put upriličena  je dodjela priznanja za najbolje ocijenjene rakije, ukupno 150 uzoraka se takmičilo u kategorijama rakije od voća, rakije od grožđa, specijalne rakije, likeri i kategoriji Gin.

Stručni žiri sa predsjednicom komisije prof.dr.Nermina Spaho nije imao lagan zadatak.

Velike zlatne plakete su osvojili:

RB Global doo „Stara Sokolova“ u kategoriji rakija od voća za proizvod  „Šljivovica 12 Lux“

Braća Tomašević doo „Ognjena Rakija“ u kategoriji rakija od voća za proizvod „Jabuka“

 „Vinarija Čitluk dd“ u kategoriji rakija od grožđa  za proizvod „Loza Barrique Teuta“

„BMB Delta doo“ u kategoriji specijalnih rakija za proizvod „Travarica-Kozarski biser“

„BB Klekovača“ u kategoriji specijalnih rakija za proizvod „Klekovača“

„Destilerija Tunik“ u kategoriji likera za proizvod „Liker od šumske nane“

„Destilerija Artisan“ u kategoriji gin za proizvod „Gin-London Dray“

„Destilerija Rajin“ u kategoriji gin za proizvod „Gin Escobar“

Takođe su ispred organizacije dodijeljene i pojedinačne zlatne, srebrene i bronzane plakete za izlagače koji su dostavili uzorke  za ocjenjivanje.

Za najlokera ovogodišnjeg  devetog „Spirit Fest-a Sarajevo“ proglašen je Daniel Zeljković koji je u konkurenciji od 6 takmičara bio najbrži u ispijanju dobre kapljice.

„Spirit Fest Sarajevo“ ubraja se među najveće distillery događaje na Balkanu. Posjetiocima dodatno zadovoljstvo priredio je nastup Dine Džihića.