Uoči Svjetskog dana zdravlja: Važnost prevencije sve očitija – problem sa sluhom, vidom ili LMS-om identificiran kod 11 hiljada učenika u ZDK

0
113

Tokom skrininga za rano otkrivanje poremećaja vida u jednoj od škola u Zeničko – dobojskom kantonu (ZDK), tim Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) zabilježili su jedan upečatljiv slučaj, koji dramatično ukazuje na potrebu kontinuiranih i češćih pregleda školske djece.  

Ova Služba INZ-a već devet godina radi preventivne preglede djece različitog uzrasta u svim škola na području ZDK. Preventivni pregledi obuhvataju ispitivanje vida, ispitivanje sluha, pregled lokomotornog sistema sa pregledom stopala.

Drastičan primjer učenika završnog razreda osnovne škole

– Tokom skrininga kod učenika završnih razreda osnovne škole, dakle djeteta od 14-15 godina, koji inače sjedi u posljednjoj klupi nakon screening pregleda vida, utvrđen je jako loš vid, odnosno orjentaciono dioptrija minus 6 do minus 7, na oba oka. Nije bio ni svjestan da ne vidi, a kompletno funkcioniranje u školi i kući podredio je tom nedostatku, kojeg nisu bili svjesni ni roditelji. Da je pregledan, na vrijeme bi dobio svoje naočale i njegov kvalitet života bi bio puno bolji. Rano liječenje tzv. ambliopije je među najisplativijim postupcima. ne samo u oftalmologiji, već u medicini uopće. Dijete koje slabije vidi, neće vam moći definirati svoj problem, jer nije svjesno kako percipira svijet oko sebe s obzirom da je naviklo ‘gledati’ na svoj način. On je roditeljima priznao da je mislio da svi vide kao on. Nakon što su roditelji obaviješteni, došli su u našu Službu, a onda ga odveli oftamologu gdje utvrđena ova dioptrija, kaže doc.dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

Simptomi koji mogu ukazati na problem sa vidom mogu biti, osim zamućenog vida, naginjanje glave pri gledanju, stiskanje i trljanje očiju, te čeone glavobolje. Kada je u pitanju bilo koji preventivni pregled, on je od izuzetnog značaja za pravovremeno djelovanje i ordiniranje određene terapije i terapeutskih vježbi ili pomagala (naočale, slušni aparat, korzet, ortopedski ulošci, vježbe itd.)


– Postoje naravno i oni slučajevi, na koje smo ponosni, gdje su djeca bila pregledana prije šest ili sedam godina i gdje je nakon određenih terapijskih postupaka korigirano i poboljšano zdravlje djeteta, a oni su bili u stanju ispuniti vlastite potencijale i nisu imali otežavajuće okolnosti, jer je na vrijeme uočen problem. Roditeljima želimo podići svijest o važnosti preventivnih pregleda. Kao što sam naziv kaže, njima se preveniraju teži oblici, jer se otkriju na vrijeme, kada postoje razne metode poboljšanja uz minimalna finansijska sredstva. Nekada su to naočale, nekada je samo ispiranje uha, ortopedski ulošci itd, ističe Hasanica.


Nošenje naočala može biti teško za dijete zbog zadirkivanja okoline i vršnjačkog pritiska. U INZ-u ističu da mu treba dopustiti da prilagodba na naočale ide postepeno, ne treba prisiljavati dijete da odmah stalno nosi naočale. Dobro bi bilo razgovorom usmjeriti pažnju na druge ljude koji se djetetu sviđaju, a koji nose naočale, kao što su članovi porodice, osobe iz javnog života, likovi iz crtanih filmova.

Također, bilo bi dobro pohvaliti dijete svaki put kada nosi naočale, slikati ga. Isti je način prilagodbe i kada je u pitanju bilo koje drugo pomagalo.


Timovi spremni doći po pozivu u sve škole

Budući da nam se bliži 7. april, Svjetski dan zdravlja, u INZ-u su pozvali sve roditelje da zajedno obilježe ovaj dan i na taj način doprinesu očuvanju i unapređenju zdravlja njihove djece.


– Služba za školsku higijenu INZ-a već dugi niz godina provodi preventivne preglede vida, sluha i lokomotornog sistema za učenike određenih uzrasta (drugih, šestih i osmih razreda) u osnovnim školama. primjer dječaka sa početka priče, koji je spletom okolnosti bio odsutan sa nastave i iz škole kad su rađeni raniji pregledi, tokom njegovog školovanja primjer je da zajedno sa roditeljima kreiramo “Sedmicu zdravlja” od 4. do 8. aprila, naglašavajući značaj provođenja preventivnih pregleda i čineći ih dostupnim svim učenicima. Naši timovi će biti na raspolaganju centralnim školskim objektima škola, nakon što prethodno usaglasimo satnice i datume sa upravama škola. Bićemo na raspolaganju svim učenicima koji žele provjeriti svoje zdravstveno stanje, učenicima koji su na dan ranijih pregleda bili odsutni sa nastave, kao i roditeljima koji se žele upoznati s procedurom i načinom provođenja navedenih pregleda, ističe Hasanica.

doc.dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a

Rezultati preventivnih pregleda govore dodatno o njihovom značaju. Tokom preventivnih pregleda vida, od školske 2013./2014. do danas, pregledano 54.246 učenika, a problem s vidom je detektovan kod 4.918 učenika (9,1%). U istom periodu skrining sluha je obavljen kod 31.594 učenika; a problem su imali njih 681 (2,2%). Od školske 2015/2016 se provodi i skrining lokomotornog sistema (kičma, kičmeni stub, stopala). Pregledano je 36.864 učenika, a dijagnosticiran je potencijalni problem kod njih 5.352 (14,5%).

Uprave svih škola u Zeničko-dobojskom kantonu, direktori, pedagozi i nastavnici, ali i roditelji koji imaju kontakte s njima, pozvani su da se u naredne dvije sedmice organizuju, koordiniraju aktivnosti sa Službom za školsku higijenu i dogovore termin pregleda u “sedmici zdravlja”, o čemu će roditelji i škole vise informacija dobiti u narednim danima u direktnim kontaktima sa ekipama Instituta.

INZ