Uzbudljive priče “iznutra”: IT industrija u novom svjetlu u ITkarijera.ba Podcastu

Mladi u Bosni i Hercegovini već četvrtu godinu imaju priliku da se na portalu ITkarijera.ba informišu i posavjetuju pri odabiru buduće karijere ili prekvalifikovanja, a sada će im na tom putu pomoći novi sadržaji. Podcast “ITkarijera.ba” u deset epizoda u narednom periodu će dati poseban uvid kako je raditi u jednom od najperspektivnijih sektora u našoj zemlji i svijetu.

Kolegice i kolege iz 10 kompanija članica Udruženja Bit Alijansa naći će se u ulogama voditelja/ica i njihovih sagovornika/ca te razgovarati o poslu, svakodnevnim izazovima, okruženju u kojem rade i nizu drugih zanimljivih tema koje nude priliku da osjetimo atmosferu u njihovim IT kolektivima i upoznamo ljude koji ih čine posebnim, ali i dobijemo korisne savjete.

“Istraživanja su pokazala da je informatičko područje veoma poželjno među mladima i njihovim roditeljima, posebno jer nudi velike mogućnosti budućeg zaposlenja. Naš portal ITkarijera.ba je praktični vodič za sve koji žele postati dio IT sektora, a u želji da dodatno promovišemo sve prednosti ovog zanimanja kroz opušteni i otvoreni razgovor, odlučili smo se za podcast kao sve popularniju i izuzetno praktičnu formu”, poručili su iz Bit Alijanse, vodeće asocijacije koja još od 2014. godine okuplja najveće i najznačajnije kompanije IT industrije u našoj zemlji. I ovim projektom nastavljaju pružati podršku mladima da se kvalitetno osposobe za buduća radna mjesta i tako osiguraju svijetlu budućnost.

Podcast će u ulogama sagovornika predstaviti predstavnike i predstavnice vodećih IT kompanija u BiH koji će nam otkriti šta i kako rade, te sa publikom podijeliti zanimljive priče i uzbudljive trenutke koje su doživjeli, u nadi da će inspirisati što više mladih da počnu razmišljati o izgradnji karijere u ovom sektoru, a one nešto starije da otkriju mogućnosti prekvalifikacije i napredovanja u struci.

Kompanije učesnice ovog projekta su: Atlantbh, Authority Partners, HulkApps, QSS, Walter Code, RUBICON, Lanaco, Infobip, SmartLab i Symphony, a samo neke od tema o kojima ćete moći slušati su: značaj neformalnog obrazovanja, najvažnije “soft skills” prilikom ulaska u IT svijet, kako raditi u IT-u i uporedo završiti fakultet, te kako pronaći praksu i prvi IT posao.

Podcast će biti emitovan svakog četvrtka na web stranici ITkarijera.ba, kao i i na društvenim mrežama. Osim podcasta, ovaj portal nudi brojne druge informacije o IT sektoru u BiH, uspješne priče, informacije i savjete stručnjaka za mlade i njihove roditelje, oglase za posao, kurseve, studijske programe, kao i poseban segment za profesore i profesorice informatike.