Veliki interes norveških kompanija i bh. dijaspore za energetske projekte u BiH

Sarajevo Business Forum predstavljen u Norveškoj

Sarajevo Business Forum (SBF) 2022, vodeća investicijska konferencija u Jugoistočnoj Evropi predstavljen je privrednicima u Oslu u Norveškoj. Prezentaciju SBF- a organizirala je BBI banka u saradnji sa Ambasadom BiH u Norveškoj, Norveško-bosanskohercegovačkom privrednom komorom, Islamskom zajednicom u Oslu, te uz podršku Ambasadora Kraljevine Norveške u BiH Nj.E. Olava Reinertsena i Norveško-bosanskohercegovačke poslovne asocijacije (NBBA).

“BBI banka putem svog BBI VIP biznis kluba kontinuirano radi na uvezivanju privrednika i otvaranju novih tržišta za naše kompanije. Svake godine na Sarajevo Business Forum dolaze investitori iz cijelog svijeta – od Amerike pa do Malezije. Promocija u Oslu izazvala je veliku pažnju  norveških privrednika i bh. dijaspore koja u ovoj zemlji ima razvijene biznise iz različitih privrednih djelatnosti. BiH je predstavljena kao jedna od najdinamičnijih zemalja u svijetu, koja postaje sve popularnije mjesto za ulaganje i poslovanje. U Norveškoj smo preko dva udruženja privrednika prezentovali Sarajevo Business Forum i potencijale naše zemlje. Norveška ima najbolje proizvodne tehnologije za energiju, te su najavili velike investicije u energetski sektor u BiH. Pored energetskog, iskazan je interes i za partnerstva u metalnom i drvnom sektoru, ali i da se poveća poslovna saradnja između norveških i bosanskohercegovačkih privrednika. Očekujemo od naših privrednika da pripreme  projekte za zajednička ulaganja, izjavila je Azra Čolić, rukovoditeljica BBI VIP Business Cluba nakon prezentacije SBF-a u Oslu, najavljujući dolazak velike biznis delegacije na SBF 11. i 12. maja u Sarajevu.

U bh. delegaciji koja je predstavila 11. SBF 2022 i  investicione potencijale BiH uz BBI VIP Business Club sastancima je prisustvovalo i rukovodstvo FIPE, kao i Ambasador BiH u Kraljevini Norveškoj Nj.E. Bakir Sadović. Takođe, tokom posjete Norveškoj održani su sastanci sa rukovodećim ljudima  Agencije “Innovation Norway” (institucijom Vlade Norveške za inovacije i razvoj kompanija i industrije), kao i sa predstavnicima kompanije Greenstat koja se bavi proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora, sa fokusom na proizvodnju «zelene» energije na bazi hidrogena, sunca i vjetra.

Ovom prilikom održani su sastanci i sa predstavnicima Norveško-bosanskohercegovačke privredne komore predvođene predsjednikom Mujom Hamzićem, te predsjednikom NBBA Norveško-bosanskohercegovačke poslovne asocijacije Janom Olssonom.

Online registracija učesnika, prijava projekata i nominacije za poslovne nagrade otvorene su i dostupne putem web stranice https://www.sarajevobusinessforum.com/bs-Latn-BA/