Wizz Air zapošljava kadete na svojoj Akademiji pilota

Wizz Air, evropska najbrže rastuća i ekološki najodrživija aviokompanija na globalnom nivou[1], objavila je da povećava zapošljavanje na svojoj Akademiji pilota, vodećem programu obuke na tržištu za visoko motivisane kandidate da dobiju licencu komercijalnog pilota. Od njenog pokretanja 2017. godine, preko 100 kandidata je uspješno završilo program i sada rade u Wizz Airu kao piloti. Kako biste saznali više o programu pogledajte video Wizz Air Pilot Academy – YouTube.

Program Wizz Air Pilot Academy pruža jedinstven, jednostavan i finansijski pristupačniji put da postanete komercijalni pilot u Wizz Airu. Program obuke, koji prihvata prijave kandidata sa malo ili bez iskustva, traje 18 mjeseci i dostupan je i na Trener Flight Academy u Mađarskoj i Egnatia Aviation u Grčkoj.

Integrisani ATPL program počinje Ab-Initio obukom gdje će kadeti steći teorijska znanja i vještine potrebne da postanu piloti. Kadeti koji uspješno diplomiraju napredovat će na napredniju obuku, koja uključuje petosedmični prelazni kurs za operacije Airbus A320. Nakon toga, kadeti će proći posebnu obuku za aviokompaniju Wizz Air, prije nego što postanu punopravni prvi oficiri aviokompanije.

U poređenju sa drugim programima avioprevoznika, školarina za kurs košta 61.460 eura. Kadeti su dužni da plate samo 13.950 eura prije kursa, a preostalu naknadu aviokompanija plaća ako kadeti ispune standarde koji se zahtijevaju nakon petog mjeseca obuke. Kadeti će preostalu naknadu plaćati u ratama kada dobiju punu platu kao prvi službenici u Wizz Airu.

Wizz Air je također smanjio naknadu za zapošljavanje na Pilot Academy na 85 eura u svim svojim školama letenja, sa 110 eura u Trener Flight Academy i 148 eura u Egnatia Aviation, kako bi Akademija kandidatima bila finansijski dostupnija za prijavu.

Kadeti koji se pridruže Wizz Airu kroz program Pilot Academy imat će priliku da upravljaju flotom mladih, ultramodernih i održivih Airbus aviona ove aviokompanije koja stalno raste na preko 1.100 ruta do skoro 200 destinacija u više od 50 zemalja. Regrutacija novih kadeta podržava ambiciozne planove Wizz Aira da više nego utrostruči svoju flotu do 2030. godine, čime će aviokompanija zaposliti do 4.600 novih pilota.

Ambiciozni piloti koji žele da saznaju više o programu mogu se pridružiti Wizz Airovom virtuelnom danu otvorenih vrata 12. decembra 2022. u 17:00 (CEST), a registrovati se možete putem linka

Kandidati se mogu prijaviti direktno na program na web stranici Wizz Air Pilot Academy.

Attila Tóvári, šef ATO obuke u Wizz Airu, rekao je: „Zadovoljstvo nam je što regrutujemo hiljade novih pilotskih pozicija u uzbudljivom trenutku kontinuiranog rasta za Wizz Air. Wizz Air Pilot Academy nudi ambicioznim pilotima visokokvalitetnu obuku i razvoj, vodeće objekte u industriji i metode odloženog plaćanja kako bi njihov san da postanu piloti postao stvarnost. Nakon diplomiranja, ponosni smo što nudimo našim pilotima odlične mogućnosti za razvoj karijere, konkurentnu platu i atraktivni paket kompenzacija i beneficija. Radujemo se susretu sa sljedećom generacijom pilota Wizz Aira na našim predstojećim Danima otvorenih vrata dok pojačavamo napore za zapošljavanje stotina novih kadeta.”


[1] Prema CAPA – Centru za nagrade za avijaciju za izvrsnost 2022