Zemka Seferagić: Svoje proizvode radim s ljubavlju i svaki je priča za sebe!

Profesorica književnosti, novinarka, bivša vojnikinja sa činom majorice, zaljubljenica u umjetnost, Zemka Seferagić je u BiH i van granica naše države poznata kao ”ZemkaART”, a njena home art deco prodavnica i kreativni atelje ”mjesto” gdje kupci pronalaze jedinstvene rukotvorine i umjetnička djela za uređenje doma ili poseban poklon.

Vaši radovi su postali popularni zahvaljujući kombinaciji bh.tradicionalnih motiva na praktičnim predmetima za dom poput tacni, podmetača i kutija sa različitim namjenama. Kako ste od hobija uspjeli izgraditi prepoznatljiv brend koji danas ručno rađene predmete prodaje van granica BiH, čak do daleke Australije?

Moja umjetnost uz koju sam provela cijeli svoj radni vijek, a u kojoj i danas uživam je književnost. Umjetnost pisane riječi. Odlaskom u mirovinu otkrila sam nove vidove stvaralaštva koji su me privukli i moja je kreativnost našla svoj izražaj u bojama.
To je bila i svojevrsna protuteža proživljenim ratnim dešavanjima i mom iskustvu dobrovoljne pripadnice Armije RBiH gdje sam bila angažirana na poslovima informisanja. Svoj novi, kreativni put sam počela sa tacnama i svaka kreacija je drugačija od prethodne. Odrasla sam u ruralnoj sredini, te je moje djetinjstvo bilo vezano za predmete ručne izrade i tkane ćilime, ponjave čije su me šare uvijek i nanovo oduševljavale. Ti motivi su moja inspiracija i nastojim da svaki predmet koji kreiram u sebi nosi određenu poruku emocije i ljepote. Brzo sam shvatila da se i drugima to dopada jer motivi imaju sentimentalnu vrijednost. Kupci upravo to žele, imati za sebe dio prošlosti, tradicije… tako moje rukotvorine nalaze mjesto u domovima i posebnim lokacijama, bilo da su u Bosni i Hercegovini ili zemljama Evrope, Azije, Amerike pa do, kako i Vi rekoste, Australiji. Drago mi je da naši Bosanci i Hercegovci žele imati dio naše tradicije i kulture uvijek uz sebe. Ja sam sretna jer na taj način i ja trajem i živim sa mojim umjetninama.

Imali ste priliku sarađivati sa poznatim osobama, ali i sportskim klubovima. Kako je došlo do te suradnje?

Kroz svoj rad i stvaralaštvo imam priliku sretati mnogo ljudi. Moji radovi su našli svoje mjesto i kod ”poznatih osoba” bilo da su ih sami sebi kupili ili ih dobili na poklon od drugih, a što je stvarno čast i potvrda kvaliteta mog rada i umjetnosti. Do sada sam oslikala preko 1000 komada tacni sa motivima bosnakog ćilima. Obrt sam i registrirala da bih mogla svoje proizvode ponuditi na više adresa i prodajnih objekata, te ostvariti veću vidljivost onoga što stvaram i nudim za prodaju. Kao veoma značajno za mene istićem suradnju sa lancem knjižara “Svjetlost komerc” iz Sarajeva, Centrom za kulturu i turizam općine Cazin, a radila sam i tacne za Fun Shop “Željo” sa grbom FK “Željezničar”. Ima još poslovnih subjekata koji moje proizvode prepoznaju kao dio svoje ponude, a do suradnje dođe jednostavno – ukoliko mislim da bi moj proizvod taj i taj mogao biti zanimljiv i tražen na nekom mjestu, uradim ga i ponudim. Obično moja procjena bude dobra, a najveća mi je želja da moje tacne s motivima ćilima i Sarajeva odnosno Tuzle budu dijelom ponude na aerodromima u Sarajevu i Tuzli. Znam da bi to bio pun pogodak, odnosno nešto posebno za one koji žive van domovine, a koriste usluge aerodroma.

U predmete koje kreirate ulažete mnogo vremena i ljubavi, ali vam je i kvalitet materijala od kojih nastaju veoma bitan. Vaše tacne su pored estetskog segmenta upotrebljive za posluživanje. Možete li nam reći nešto više o tome?

Kada sam krenula sa kursom dekupaza, odmah me privukla ljepota i beskonačnost mogućnosti kreiranja jednog te istog motiva na tacnama različitih oblika i dimenzija, ali sam ja željela da to ne budu samo tacne za ukras, nego da budu funkcionalne u pravom smislu te riječi.
Zato svaku tacnu nakon šmirglanja, bojenja, nanošenja motiva i lakiranja, u završnici prelijem tzv. tečnim staklom, odnosno posebnom vrstom epoxi smole koja se nakon nanošenja suši 48 sati. Rezultat je sjajan jer imate osjećaj da je riječ o pravoj staklenoj površini koja se ne može razbiti. Uz to, na tako urađenu tacnu možete slobodno da stavite vrelu džezvu s kafom i površina se neće oštetiti. Dakle, podnosi temperaturu do 130 stepeni i možete je svakodnevno upotrebljavati, po potrebi brisati mokrom krpom i uživati u dezenu koji ste odabrali, jer ste ga i odabrali da vi ili neko vama drag uživa u njemu.

Slike u vašem home art deco studiju imaju posebne motive, djecu i prirodu. Kažete kako vam posebnu radost donosi slikanje objekata u pokretu, izgleda da ste ljubav prema književnosti posebno prenijeli u svoje slike?

Dobro ste primijetli. Osim tacni koje su definitivno najtraženiji proizvod iz moje ponude, ja radim i bakroreze, odnosno slike rađene tehnikom reljef na aluminijskoj foliji, te slikam akrilnim bojama na platnu ili drvetu. Najdraži motivi su mi djeca, posebno djevojčice i djevojke. Jednostavno uživam u razdraganim pokretima živopisnih djevojčica, njihovim haljinicama, čupercima…
Volim da istražujem i bojama naglašavam gracioznost u jednostavnosti mojih likova. Mi žene smo posebne u svim vrstama umjetnosti. Tako u mom stvaranju imam periode kad mi se samo slika, pa imam periode kad želim neke motive prenijeti na foliju. Nekada se desi da ne mogu raditi ono što bih htjela jer je kupac, obično su to žene 95 % slučajeva, naručio nešto posebno za sebe. A pošto je kupac na prvom mjestu, prvo ispunjavam želje…

Rekli ste da za svoje kupce često pravite predmete po narudžbi. Ponekad to znači i nabavku posebnih materijala, ali i više sati rada u smislu pripreme kako bi se zadovoljili svi zahtjevi. Ovo vas često stavlja, na neki način, u poziciju savjetnice jer pored proizvoda vi uvijek svojim kupima dajete i veoma korisne savjete za uređenje prostora. Do sada je sigurno bilo na desetke posebnih narudžbi, šta biste mogli izdvojiti kao poseban izazov ili zahtjevniji projekat?

Djelokrug rada ZemkaART maštaonice i home art deco studija je zaista velik. Prvo, tu su tacne sa ćilimima i cvijetnim motivima, zatim sa miljeima i ostalim motivima (mace, psići, auta, fudbalski klubovi, personalizirane tacne…), kutije/box-ovi za razne namjene, počev od kutija za nakit i čaj do posebnih kutija za Kur'an i kutija sa setovima za prva šišanja, personaliziranih ‘’Memory’’ kutija za novorođenčad i tinejdžerke, te u obliku knjiga sa motivima Sarajeva ili po posebnoj želji.
Zatim, bakrorezi sa motivima ibrika, Sarajeva, Cazina, Bihaća, djevojaka, levhi, magneta i drugih suvenira, slika sa orjentalnim motivima rađenih tez/shib tehnikom, slika rađenih akrilnim bojama na platnu ili drvetu…

Zaista ima raznih želja, od toga da restauriram neki dragi drveni predmet, u čemu također uživam, do kreiranja predmeta određenih dimenzija i dezena. Tako je jedan kupac želio da na drvenoj ploči bude motiv ćilima dimenzija 120×90 cm. Meni je to bio izazov, ali na kraju smo oboje bili izuzetno zadovoljni rezultatom. Jedna narudžba je bila i da se uradi slika u tri boje – bijela, zlatna i određena nijansa tirkizne sa dimenzijama 160×100 cm. Rekla sam da ću pokušati i bila spremna na rizik izgubiti novac uložen u platno i boje. Na kraju je to bilo zaista prelijepo… Upravo ta neizvjesnost kako će “ispasti” na kraju ono što stvarate iz glave je neka posebna pokretačka snaga koja drži i tjera na akciju. Često pogledam na sat, a ono tri-četiri ujutro. Ipak, posebno drage želje mojih kupaca su ovjekovječenje njihovih vezenih ili heklanih uspomena. Taj veeeeliki radosni osmijeh kad vide da sam im neku dragu uspomenu zauvijek stavila na moju kreaciju u kojoj će one uživati, to se ne može opisati riječima. To su trenuci koji me čine sretnom i ponosnom jer znam koliko njima znači sačuvati uspomenu na trajan način.

Pored tacni/poslužavnika proizvodite i kutije za nakit, setove za prvo šišanje, memory-box- ove, magnete, čestitke i slike na drvetu. Šta je to što je sada u trendu kada je riječ ručno rađenim predmeti za dom?

Ja sve svoje proizvode radim s ljubavlju, svaki je priča za sebe. Kutija za prvo šišanje je samo tog i tog djeteta, jer na njoj piše ime, datum i sat rođenja, težina i visina, pa baš ta tacna nekom izaziva sjećanja na majku, nanu, baku, a druga sa cvijetom jabuke npr. je izraz nježnosti i ljubavi onoga ko poklanja (najčešće) onoj kojoj poklanja. Za nekoga će to biti natpis Welcome u raznim bojama, a za nekog drugog kutija za nakit u bijelo-rozoj kombinaciji.

Dakle, svako od nas ima nešto što mu se posebno dopada i ja nastojim da to bude odabir kupca koji zna da je poklon jedinstven. U tome za mene i jeste čar ovog mog kreativnog rada. Rijetko kad mogu napraviti dva potpuno ista predmeta. Ako ništa drugo – možda će nijansa neke od boja biti drugačija. Kad bih ja birala, šta bi bilo idelano i trendi, onda bi izbor svakako bio na setovima slika rađenih bakrorez tehnikom ili setovima tacni, isti motiv u 3 dimenzije.

Nastavljate sa razvojem novih proizvoda, ali i učenjem novih tehnika. Često putujete u inostranstvo po inspiraciju i znanje. Nedavno ste putovali u Afriku gdje su vas oduševili ručno rađeni proizvodi. Možemo li očekivati nešto novo u ponudi ZemkaArt home art deco studija na tragu ovog iskustva?

Od 2018. godine otkad se zaljubih u ovu vrstu umjetnosti, stalno sam na nekoj od edukacija, a najviše me oduševljava slikanje… Ni Afrika ne bješe izbor tek tako. Ima nešto tako graciozno i elegantno u Afrikankama i to su motivi koje ću u budućnosti zasigurno nastaviti raditi na foliji. Imam u planu napraviti slike sa akrilnim bojama, jer taj kontrast njihovih crnih tijela i jarkih boja je fascinantan. Inače volim jarke i upečatljive boje. Ovaj boravak i susreti u Africi su me inspirisali. A život je lijep i treba ga živjeti i uživati u svakom trenu, a ja to radim u otkrivanju mojih stvaralačkih svjetova.

Više informacija o ZemkaART home art deco studiju i prodavnici možete saznati posjetom na FB stranicu Zemka Art. Također, možete posjetiti Zemkinu prodavnicu koja se nalazi u krugu pijace Sirano. Prepoznat ćete je po velikom broju slika i bakroreza koji na ulazu pozdravljaju kupce.