Znate li zašto biste ovo ljeto trebali završiti posjetom Jajcu?

0
172

Kulturno-historijske i prirodne atrakcije, filmovi, koncerti…

Jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini, prema mišljenju mnogih, Jajce, jedini je evropski grad u čijem centru se nalazi vodopad koji se obrušava sa 22 metra visine, da bi se rijeka Pliva koja ga pravi ulila u Vrbas.

Jajce je kraljevski grad, koji zaista opravdava ovo „kraljevski“ jer ima široku ponudu za svačiji ukus. Lijep je u svako godišnje doba, a mi vam u nastavku donosimo samo nekoliko razloga zašto ovaj grad treba biti destinacija kojom ćete zaokružiti ovogodišnje ljeto.

Vodopad rijeke Plive u centru grada

Vodopad je već odavno postao zaštitni znak Jajca i ono što turiste najviše fascinira. U pogledu na vodopad možete uživati sa svih strana i terasa, ali obavezno trebate posjetiti i platformu u podnožju. Za one hrabrije, preporučujemo i spuštanje zip lineom preko vodopada gdje ćete doživjeti adrenalin dok vas kapljice vode hlade po licu.

Stari grad Jajce

Riječ je o jednom od rijetkih očuvanih utvrđenih gradskih naselja sa svim karakteristikama urbanog centra 15. vijeka u kojem još uvijek žive ljudi i koji je sigurno vrijedan posjete.

Katakombe

Ukoliko ste se prije toga penjali do Starog grada, ulazak u katakombe izdubljene u živoj stijeni ispod platoa između Medvjed-kule i Crkve Svete Marije pravi su način da se rashladite. Isklesane su u 14. vijeku po nalogu vojvode Hrvoja Vukčića. Imaju crkvu, kriptu sa oltarom i uklesanim krstom, suncem i polumjesecom, kao i crkvu sa krstionicama i grobnim mjestima. U osmanskom periodu su služile kao svetište, a u austrougarskom kao skladište piva. U Drugom svjetskom ratu cijeli Vrhovni štab se krio u njima.

Tvrđava u Jajcu

Sa vrha Tvrđave možete uživati u prelijepom pogledu na Jajce, ali zanimat će vas i činjenica da se ispod zidina nalaze podzemni hodnici i prostorije. Sa tog mjesta vidi se Kraljev grob u Zastinju na Borovima, na južnoj padini brda Hum. U pitanju je stećak posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića koji je ubijen 1463. godine, a čije su kosti smještene u Franjevačkom samostanu u Jajcu.

Plivska jezera

Postoji Veliko i Malo jezero, a oba pružaju nevjerovatne mogućnosti za sport i rekreaciju, zabavu i uživanje svim generacijama. Od ribolova, kajaka, kanua, pedalina, skokova i plivanja, pa sve do aktivnosti na obalama, poput odbojke, vožnje bicikla, šetnje, te roštilja na poznatom izletištu kod mlinčića.

Mlinčići

Na nekoliko kilometara od centra grada nalazi se dvadeset vodenica na sedrenoj pregradi između Velikog i Malog Plivskog jezera. Obnovljeni su 2005. godine i danas ih radi šest u kojima se može kupiti svježe samljeveno brašno, dok su ostali manje – više u funkciji spomenika.

Desant na Jajce

Muzički događaj kojim organizatori žele na najbolji mogući način ispratiti ljeto, a kojem je cilj i da privuče veći broj turista u ovaj grad i na kraju sezone. Desant na Jajce počinje 26. augusta, a trajat će tri dana. Ovogodišnje izdanje ponudit će najbogatiji program do sada, i to na 3 scene, na lokacijama koje svojom ljepotom oduzimaju dah. Tako će ispod Plivskog vodopada nastupiti fantastična Dubioza kolektiv, te poznati turski DJ i producent Burak Yeter, dok će kod Katakombi na Tvrđavi koncert održati vrhunski interpretator sevdaha Damir Imamović. Na Festivalu će nastupiti i After Affair, Zlijay, Frenkie, Indigo i brojni drugi, a paralelno sa trajanjem Festivala u Domu AVNOJ-a u Jajcu će biti održane reprizne projekcije nekih od najboljih filmova sa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

Mnogo je još razloga zbog kojih Jajce treba da se nađe na spisku destinacija koje morate posjetiti i inače, a mi vam preporučujemo da to bude već krajem ovog mjeseca kako biste uz obilazak ovog prelijepog grada uživali i u muzičkom spektaklu koji organizatori spremaju za vas.