Amina Muharemagić vlasnica BeeMed Tuzla: Uspješni smo jer nudimo med provjerenog kvaliteta

Med – sladak, gust i viskozan proizvod specifičnog okusa i mirisa kojeg medonosne pčele proizvode iz nektara ili drugih slatkih biljnih sokova je namirnica koja je od davnina poznata čovjeku. Pčele kako bi sakupile kilogram meda moraju posjetiti oko 10 milijuna cvjetova i prijeći i do 450 tisuća kilometara što nije ni malo lak posao. S razvitkom civilizacije med se koristio ne samo kao namirnica već i kao ljekovito i kozmetičko sredstvo. Izuzetne je hranjive vrijednosti i nije podložan kvarenju, čemu svjedoči i činjenica da je pronađen u zadovoljavajućem stanju u egipatskim piramidama, a o kvaliteti bosanskohercegovačkog meda najbolje govori dugogodišnji poslovni uspjeh tuzlanskog poduzeća BeeMed.

BeeMed je 2011. godine osnovala mlada poduzetnica Amina Muharemagić za koju je pokretanje firme značilo i ulazak u jedan sasvim novi i drugačiji svijet.

”Preduzeće BEEMED doo Tuzla postoji od 2011.godine. Za period od preko 10 godina smo prošli razne izazove koje prolazimo i sad. Otkup meda je godinama bio ograničen, cijene visoke a mi smo od početka poslovanja svoje cijene prilagođavali svim kupcima, sa akcentom na penzionere i domaćinstva kao potencijalne kupce. Kako trendovi za zdravom hranom su u rastu sve je veći broj konkurenata i novih izazova.” – kaže Amina.

BeeMed Tuzla, sa sjedištem u Poslovnom inkubatoru Lipnica, bavi se proizvodnjom, pakovanjem i distribucijom čistog prirodnog meda, domaćeg jabukovog pekmeza i domaćeg jabukovog sirćeta. U vrijeme kada sve više bosanskohercegovačkih građana odlazi iz naše države, Amina Muharemagić vlasnica BeeMed poduzeća odlučila je svoj život i karijeru graditi na svojoj rodnoj grudi, a korištenjem suvremene tehnologije u oblasti dekristalizacije i pakovanja meda BeeMed je s vremenom postao jedan od vodećih distributera ugostiteljskog meda u BiH.

”Trenutno imamo 7 zaposlenih osoba i jedan mali, ali zdravi kolektiv koji ima svijest društvene odgovornosti i svi zajedno poštujemo razne standarde i zahtjeve.
Naši proizvodi su čisti med, med za ugostiteljstvo i med sa dodacima. Sve veća je potražnja za medom sa dodacima, i dobrim kombinacijama za imunitet i ljudsko zdravlje.” – navodi Amina.

Važno je naglasiti i to da je poduzeće BeeMed član Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u Bosni i Hercegovini.” Ovo Udruženje započelo je s radom 2005. godine, a njihova želja i krajnji cilj od samog početka jesu podignuti svijest građana o značaju kupovine i korištenja domaćih proizvoda i usluga. Ideje ovog Udruženja dijeli i BeeMed poduzeće, a garancija njihovih usluga je dugogodišnja suradnja s velikim brojem zadovoljnih klijenata i partnera. BeeMed distribuira med na području TK, kao i cijele Bosne i Hercegovine, a kontrolu ispravnosti i kvalitete vrše na osnovu važećih Pravilnika. Svoj odnos s kupcima grade na temelju međusobnog povjerenja, korektnog informiranja i blagovremenog rješavanja problema na obostrano zadovoljstvo. Također, veoma im je važno proizvoditi prepoznatljive proizvode, kao i uvoditi nove visokokvalitetne proizvode koji će kvalitetom i cijenom zadovoljiti potrebe potrošača, ostvariti profit i osigurati potrebe zaposlenika i vlasnika. Amina Muharemagić navodi i to kako nije jednostavno pokrenuti vlastiti biznis, te da je za uspjeh u bilo kojoj branši potrebno mnogo rada i zalaganja. –

”U ovom periodu nije jednostavno pokrenuti biznis, postoje mnogi projekti koji to podržavaju s tim da tržišne okolnosti kao što su nestabilne cijene, porast svih troškova ne idu u prilog. S godinama se mijenjaju i trendovi tako da prije nego što se odlučite na pokretanje biznisa potrebno je istražiti ciljano tržište i odrediti potencijalne kupce. Mnoge ideje mogu uspjeti uz puno rada i zalaganja. Jako je bitno imati entuzijazama, biti fleksibilan i odgovoran. Rezultati ne dolaze preko noći, potrebno je nekoliko godina prvo da biznis postane stabilan.”

May be an image of 1 person

Poduzeće BeeMed trenutno u ponudi ima med prikupljen od pčelara čije pčele vrše ispaše na područjima planina Majevice, Ozrena i Konjuha, kao i domaći pekmez i sirće. Svi njihovi proizvodi su ručno pakovani, a za sve sladokusce BeeMed nudi i med s đumbirom, kurkumom i cimetom, med s orasima, med s čurekotom i med s matičnom liječi, propolisom i polenom.
Da bi se med mogao koristiti u optimalne svrhe poboljšanja zdravstvenog stanja ljudskog organizma, treba razlikovati pravi nektarski od onog koji to nije. Prirodni ili nektarski med prepoznaje se na više načina. Jedan od njih je presipanje meda iz posude u posudu. Naime, pravi med prilikom presipanja pravi neprekidnu nit koja jednoliko curi do posljednje kapi. Također, prirodna osobina nektarskog meda je i kristalizacija. Nažalost, velika potreba i potražnja za medom dovela je do velikog broja nekvalitetnog meda na bosanskohercegovačkom tržištu. Stoga je preporučljivo med kupovati samo od provjerenih proizvođača i poduzeća kakvo je BeeMed poduzeće. Iako pojedini smatraju kako Bosna i Hercegovina nije zemlja za poslovni rast i uspjeh, Amina se s tim izjavama ne slaže.

Med sa curekotom

”U BiH se može uspjeti i živjeti sasvim normalno kao i drugim zemljama za koje mislimo da je život ljepši i lagodniji. Naši planovi su da zadržimo ostvareno tržišno učešće i da zajedno razvijamo lanac opskrbe i primarne proizvodnje.”- navodi ona, a svi oni koji žele podržati rad ove uspješne i vrijedne poduzetnice i njezinog poduzeća mogu to učiniti kupovinom BeeMed proizvoda.

Saznajte više na web stranici BeeMed.