Bjelašnica Summer Fest

0
158

Dvodnevni festival sporta (outdoor, extreme i adventure), hrane i zabave, održaće se 10. i 11. septembra 2022. godine u sportskom centru Babin do na Bjelašnici, Općina Trnovo pod nazivom Bjelašnica Summer Fest. Glavni partner festivala je Visit Sarajevo, Turistička Zajednica Kantona Sarajevo, a partneri i suorganizatori festivala su Općina Trnovo, ZOI 84 OC, Ski Savez BiH, Mucha Lucha i magazin bhsportlife.

Festival je sajamskog tipa sa mnogim zabavnim i sportskim sadržajima, a organizuje se po prvi put sa ciljem promocije turističke destinacije Bjelašnica-Treskavica-Visočica te Kantona Sarajevo.

Cijeli događaj sastavljen je od četri međusobno povezane oblasti: Sportski market i sportski program, Mucha Lucha Party, Market prehrambenih i tradicionalnih proizvoda i Family Day i dječiji program.

U okviru sportskog marketa/programa učesnici festivala će biti u prilici uzeti učešće na nekoj od hiking, biking, e biking ili nordic walking tura, a svoje programe, usluge i pakete na ovom marketu predstaviće sportska društva i klubovi koji su aktivni na području planina Bjelašnica, Treskavica i Visočica kao i Ski Savez BiH koji učestvuje kao partner festivala uz sve ski i snowboard klubove sa područja Kantona Sarajevo. Sportski market/program će biti organizovan u subotu 10.09. sa početkom u 11h. Bitno za istaći je da sve ture i aktivnosti predvode stručni, licencirani vodiči, sportski radnici i treneri ski klubova, mada svakako savjetujemo oprez i poštivanje pravila. U toku prvog dana festivala svoje aktiuvnosti u radu će predstaviti GSS, GSS Kids, skejt i board klub LUP sa skekejtboarding performansom te disco roling mini takmičenjem kao i udruženje i organizacija za eko akciju Lets Do It koji će i najaviti akciju čišćenja Bjelašnice 17.09. u organizaciji magazina bhsportlife, Općine Trnovo, ZOI 84 OC i Lets Do It organizacije.

Muzički dio festivala pod okriljem Mucha Lucha će se održati u subotu 10.09. sa početkom u 16h.
U okviru Mucha Lucha eventa All Day & All night nastupit će Cunami, Black Beriz, Ryker&Fejzaklija, YNGOD, Forora i drugi. Ulaz je slobodan.

Market prehrambenih i tradicionalnih proizvoda činit će izložbeno prodajništandovi u kojima će se u toku trajanja festivala prodavati proizvodi malih proizvođača, prehrambeni proizvodi sir, jaja, voće, povrće, trave i čajevi, džemovi, med i sl., proizvodi od ljekovitog bilja, a zatim i tradicionalni proizvodi tj. predmeti od vune i drveta, nošnja, pleteni aksesoari, pletene korpe, suveniri i sl. Na marketu će biti postavljen i prostor sa šatoromza organizaciju radionica na samom događaju, a održati će se u subotu 10.09. od 11h do 16h. Svi posjetioci festivala će moći besplatno probati palačinke i vafle kompanije Velvet Trade čiji se rad bazira na proizvodnji, pakovanju, prodaji i distribuciji sirovina za pekarstvo, slastičarstvo i sladoled. Family Day i dječiji program dešavaće se u prirodnoj učionici sa stolovima i klupama od sijena i na dječijim poligonima za igru te u centralnom dijelu festivala ispod šatora. Za djecu i studentsku populaciju ćemo organizovati radionice sporta i kreativne radionice u prirodi, zatim šetnju prirodom, razne arts&crafts radionice i sl. kao i mini školu vožnje bicikla te školu slackline-a za djecu i omladinu. Uz pomoć naših partnera i sponzora tokom Family Day-a bit će upriličene prezentacije i testne vožnje električnih i MTB bicikala, električnih romobila i električnih motora (Specialized, Giant, Head, Polar bike, MS Energy itd) , Polaris ATV i UTV vozila, a sve će se održati u nedelju sa početkom u 11h. Taj dan i kompanija Guma M organizuje manifestaciju Dacia Picnic day u okviru koje će posjetioci biti iznenađeni raznim aktivnostima i igrama kao i mogućnošću testnih vožnji putničkih i off road vozila te mini školom sigurne vožnje, a za najspremnije taj dan će se održati i dacia Challenge Cup tj. penjačka tura iz babinog Dola do vrha Bjelašnice po sistemu ko je najbrži pješke bilo kojom rutom osvaja vrijedne nagrade u muškoj i ženskoj konkurenciji. Nagradni fond je korištenje dacia Duster testnog vozila u trajanju od 15 dana, vikend za 2 osobe u hotelu Bjelašnica/apartmani SNOW&ICE, ručak za dvije osobe u izletištu Javorov Do, kupon bon vrijednosti 300,00 KM Polo USS Assn garderobe te krema za lice dr Grandel u vrijednosti 150,00 KM. Jedinica za specijalne namjene Kantona Sarajevo i konjički klub Visoko će prezentovati rad sa službenim psima i konjima, a također biti će organizovana i škola jahanja za početnike.

Tokom festivala će se održati i moto enduro takmičenje za Prvenstvo BiH u organizaciji Moto savez-a BiH i moto kluba Old Wheels te NVO Horizont tako da će gledaoci i ljubitelji oktana moći uživati i u tom sportu.

Festival su sponzorski podržali Bosnalijek, Guma M, Coca Cola, Red Bull, Oaza, Vispak, MS Energy, Telemach, Velvet, Ispot, US Polo Assn, dr Grandel, hotel Bjelašnica, Intersport Bjelašnica, Polaris BH, a posebno se zahvaljujemo ski klubu sarajevo, rolersko borderskom klubu LUP, klubu NH Novo Nordisk, MTB Bosnia, Specializzed, Head, Polar bike, Giant.

Više detalja o festivalu možete naći na FB i Instagram profilima bjelasnica.summer.fest, bhsportlife i muchalucha.offical

YOUR ADVENTURE STARTS ON 10.-11.09.

Welcome