Jubilarni 10. Juventafest bit će održan u Sarajevu od 7. do 11. septembra

115

Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva

Jubilarni 10. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, u organizaciji Udruženja „Medija-Art“, bit će održan od 7. do 11. septembra u Sarajevu.

Ispunjavajući svoju misiju pomjeranja granica u svakom smislu, Juventafest i ove godine okupit će stotine mladih na pozorišnoj sceni i u publici, a kao i prethodnih godina, jedan od najtežih zadataka pripao je selektorici Emini Omerović koja je izabrala šest najboljih predstava takmičarskog programa.

Publika će tako na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, Pozorišta mladih Sarajevo i u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo imati priliku vidjeti raznolike umjetničke estetike, originalan pozorišni izričaj, kvalitetan dramsko-pedagoški rad s mladima i društveno relevantne teme o kojima mladi govore.

Takmičarski program 10. Juventafesta čini šest predstava:

  1. Figarova svadba, režija: Matjaž Latin, English Student Theatre II gimnazije Maribor, Slovenija
  • Kralj Ibi, režija: Sandra Maksimović, Kulturociklin, Kruševac, Srbija
  • Nasprotja, režija: Miha Maver, Teater Pozitiv, Ljubljana, Slovenija
  • R.U.R., režija: Jadranka Korda-Krušlin, Zagrebačko kazalište mladih/Učilište, Zagreb, Hrvatska
  • Solo za sedam, režija: Andrea Gotovina, Dramski i plesni studio, Istarsko narodno kazalište Pula, Hrvatska
  • Naš razred, režija: Justina Vojaković-Fingler, Glumački studio kazališta Play drama, Split, Hrvatska

Izvan konkurencije, posljednjeg dana festivala bit će odigrana predstava Međuprostor Teatra mladih Travnik u koprodukciji sa Studio teatrom Zenica i Centrom za kulturu Travnik, a za koju režiju potpisuje Emina Omerović.

Selekcija 10. Juventafesta, kao i prethodnih godina od 2013. do danas, predstavlja novu generaciju mladih koja hrabro osvaja prostor scene koji im pripada, predstavlja ono što Juventafest jeste u svojoj suštini, a to je snažan pokret mladih.

Stoga, organizatori Juventafesta pozivaju sve srednjoškolce kojima je Juventafest i posvećen, da posjete ovaj jedinstveni događaj i pogledaju predstave koje su kreirali i izveli na sceni njihovi vršnjaci.