Budite dio OLX akcije darivanja krvi

OLX.ba zajednica već četvrtu godinu zaredom nastavlja humanu misiju podrške Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije BiH realizirajući akciju prikupljanja krvi za sugrađane kojima je ona neophodna. Kako navode, ponosni su što iz godine u godinu broj učesnika u ovoj humanoj akciji raste te su tokom prošlogodišnje akcije doniranja krvi, uz podršku vjernih korisnika prikupili 931 dozu krvi.

“Izuzetni rezultati su nam bili povod da se i ove godine udružimo u akciji i na taj način još jednom pokažemo da su OLX korisnici spremni da na nesebičan način pomognu sugrađanima, doniraju krv i budu dijelom pozitivnog društva. Važno je napomenuti da je krv lijek koji nije moguće proizvesti i jedini izvor tog lijeka je čovjek, a jedno doniranje krvi može spasiti do tri života”, vavode iz OLX-a.

Kako će se vršiti doznačavanje OLX kredita?

Zbog očuvanja anonimnosti darivatelja, potrebno ja da svaki od donora lično, putem e-maila, dostavi potvrdu kojom se dokazuje da je u toku planirane akcije učestvovao u istoj, što znači da ćemo isključivo, uz saglasnost naših korisnika, na profil koji koriste na oglasniku OLX.ba doznačili dogovoreni iznos OLX kredita.

E-mail potvrde je potrebno poslati na: [email protected] i treba da sadrži:

Korisničko ime OLX profila
Uslikanu potvrdu o dobrovoljnom darivanju krvi izdatu za period trajanja akcije od 01.08.2022.- 31.08.2022. godine.
U znak zahvalnosti korisnicima sa teritorije BiH, OLX.ba će svakom darivaocu doznačiti 500 OLX kredita (tržišne vrijednosti 50 KM).

Zašto darivati krv?

Motivi za darivanje krvi su različiti, a na prvom mjestu je zasigurno motiv izrazito humane naravi.

Ukoliko niste znali, darivanje krvi nosi mnoge benefite:

 • Poboljšano cjelokupno kardiovaskularno zdravlje
 • Smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara
 • Zaustavljanje preranog starenja
 • Smanjenje rizika od raka
 • Povećana proizvodnja novih krvnih stanica
  Krv je nemoguće proizvesti na umjetan način, te su darivaoci krvi jedini izvor za dobijanje ovog lijeka, a također i jedini predstavljaju istinsku sponu između zdravog i bolesnog dijela populacije. Da bi krv bila dostupna onima kojima je potrebna, neophodno je animirati dovoljan broj darivalaca krvi (DDK) koji su spremni svojom humanošću pomoći drugima u nevolji.

Nažalost, 1 od 10 osoba koje čitaju ovo će trebati transfuziju krvi nekad u toku svoga života. Kada dođe taj trenutak vi ćete očekivati da krv koja vam je potrebna za liječenje bude i dostupna.

Šteti li darivanje krvi zdravlju?

Svaka zdrava osoba između 18 i 65 godina starosti može bez opasnosti za svoje zdravlje darovati krv, 3 do 4 puta u toku jedne godine. Organizam darivaoca krvi vrlo brzo u potpunosti nadoknađuje količinu i sve sastavne dijelove darovane krvi. Za 24h organizam već nadoknadi tekući dio krvi, plazmu i njene sastojke, broj trombocita i leukocita. Eritrociti se nadoknade između 4 do 6 sedmica.

Darivanje krvi najviše utiče na željezo koje se u obliku hemoglobina nalazi u eritrocitima. Darivanjem 450 ml krvi darivaoc gubi oko 200 mg željeza. Organizam nadoknađuje gubitak željeza u roku 1 do 2 mjeseca sa adekvatnom ishranom. Potrebno je napomenuti da je prije svakog darivanja krvi obavezno provjeriti zdravstveno stanje krvi te vrijednost hemoglobina u krvi.

Koje su to krvne grupe najviše zastupljene u BiH?

Krvna grupa koja je najmanje zastupljena u bh. populaciji je AB Rh D negativna (svega 1%) i B RhD negativna (4%), tako da su i zalihe u odnosu na druge krvne grupe rjeđe. Krvna grupa najviše zastupljena na našim područjima je O RhD+ (38%) i A RhD pozitivna (34%), i samim tim najviše se i traži.

Na kraju želimo još jednom istaći dodatne benefite ukoliko se odlučite da darujete krv:

 • Saznat ćete krvnu grupu i RH faktor
 • Vaša krv bit će testirana na krvlju prenosive bolesti (hepatitis B, C HIV i sifilis)
 • Prema Zakonu o radu FBiH član 53.” Radnik dobrovoljni davalac krvi, za svako darivanje ima pravo na najmanje jedan dan plaćenog odsustva.”
 • Ukoliko ste zdravstveno osigurani, a darivali ste krv 10 i više puta oslobođeni ste participacije (Službeni list FBiH, br 21/09)
 • Spašavate nekome život!