iSKOraK – Partnerstvo za nova radna mjesta

0
171

Javni poziv za učešće na obukama i dodjeli sredstava u okviru projekta „iSKOraK – partnerstvo za nova radna mjesta“. pokreni svoj posao kroz nove poslovne ideje.

Grad Zenica, Općina Breza i Zenička razvojna agencija “ZEDA” d.o.o. pozivaju sve zainteresirane osobe, sa prijavljenim mjestom boravka u gradu Zenici ili Općini Breza, koje su zainteresovane za pokretanje/registrovanje vlastitog biznisa, da se prijave za učešće na obukama „POKRENI SVOJ POSAO“ kroz nove poslovne ideje.

Učesnice i učesnici će kroz ovaj program obuke dobiti stručnu podršku u jačanju svojih vještina u poduzetništvu i poslovnom planiranju – odnosno izradi biznis plana. Pokretanje poduzetničkih poduhvata koji budu ocijenjeni kao najbolji će se finansijski podržati bespovratnim sredstvima i mentorskim programom u prvoj godini poslovanja.

Javni poziv se objavljuje u okviru projekta „ iSKOraK – Partnerstvo za nova radna mjesta“ koji je odobren u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) koji finansira Evropska unija (EU), a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Projekat „ iSKOraK – Partnerstvo za nova radna mjesta “ u partnerstvu implementiraju grad Zenica, Općina Breza, Zenička razvojna agencija „ZEDA“ d.o.o., JU Služba za zapošljavanje ZDK – biro rada Zenica i BIRO rada Breza,  JU Srednja mješovita škola „MLADOST“ Zenica, JU Mješovita srednja industrijska škola Zenica, Omladinsko udruženje REAKTIV Zenica, te preduzeća Orlando-Samel-Namještaj d.o.o. Zenica; Boha d.o.o Zenica; Bega-komerc d.o.o. Zenica, Braća Karić d.o.o. Zenica i AREL d.o.o. Zenica.

Uspostavom međuopćinskog partnerstva se nastoji direktno poboljšati inkluzivna poduzetnička infrastruktura i povećati broj novoosnovanih biznisa na području grada Zenice i općine Breza.

Predmet javnog Poziva

Predmet Javnog poziva je podrška zainteresovanim licima sa područja grada Zenice i općine Breza koja imaju namjeru pokrenuti vlastiti, inovativan biznis kao i biznise iz oblasti deficitarnih djelatnosti na navedenim područjima u cilju smanjenja sive ekonomije.

Ciljevi Poziva su:

  • povećanje broja novootvorenih preduzeća i obrta, posebno deficitarnih i inovativnih djelatnosti,
  • kreiranje novih radnih mjesta,
  • zapošljavanje nove radne snage,
  • ekonomsko osnaživanje žena i promocija ženskog preduzetništva,
  • unapređenje samozapošljavanja i zapošljavanja,
  • poboljšanje općih uslova za razvoj konkurentnosti obrta, mikro, malih i srednjih preduzeća na području grada Zenice i općine Breza,
  • razvoj preduzetništva mladih temeljenog na znanju i inovacijama

Više informacija o sadržaju programa podrške, kriterijima i načinu prijave na program pročitajte OVDJE.