Crveni križ Federacije BiH u Čeliću: Uručena donacija koja će olakšati sanaciju nastalih šteta od poplava

Volonteri i profesionalci unutar strukture Crvenog križa Federacije BiH od petka su na terenu u Općini Čelić, u kojoj je zbog obilnih padavina proglašeno stanje prirodne nesreće.

Profesionalci Crvenog križa Tuzlanskog kantona i općine Čelić izvršili su procjenu potreba nakon čega je prvo uručena podrška u vidu dostavljanja pitke vode i isušivača za vodu, a pogođeni teren danas je posjetio i generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić sa svojim saradnicima.

– Posjetili smo nekoliko porodica Općine Čelić te im uručili određena materijalno-tehnička sredstva koja će im olakšati sanaciju nastalih šteta. Ovo nažalost nije ni prva, a ni posljednja prirodna nesreća koja pogađa neki od dijelova naše zemlje ali ono što je bitno je da građani Federacije znaju da nisu sami. I ovaj put, kao i mnogo puta do sada volonteri i profesionalci Crvenog križa bili su među prvim na terenu – poručio je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

Pored isušivača za vodu i pitke vode, građanima ove općine uručena su kolica, čizme, lopate, sredstva za čišćenje i pumpe za dezinfekciju.

Također, profesionalce Crvenog križa Federacije BiH na čelu sa generalnim sekretarom danas je ugostio i načelnik Općine Čelić Admir Hrustanović.

Pored ostalog, istaknuto je kako je neophodno kontinuirano raditi na jačanju saradnje izmedju lokalnih vlasti, Crvenog križa i Civilne zaštite kako bi što spremnije mogli odgovoriti na bilo koju vrstu katastrofe, koja bi nas mogla zateći u budućnosti.