Dizajnerica Emina Husedžinović Ibrahimović na reviji u sarajevskom Domu mladih predstavlja novu kolekciju iz ciklusa “Secesija”

0
252

Emina Husedžinović Ibrahimović novu kolekciju iz ciklusa “Secesija” VII predstavit će na reviji koja će biti održana u petak, 9. decembra, u sarajevskom Domu mladih. Organizator revije je Udruženje „Urban etno“.

Doprinos Husedžinović Ibrahimović u  afirmiranju bosanskohercegovačke modne scene može se interpretirati kroz obim i kvalitet opusa njenog rada, ali i kroz njeno nastojanje da ukaže na značaj našeg naslijeđa kao univerzalne vrijednosti. Stoga je s razlogom nazivaju “čuvaricom” bosanskohercegovačke tradicije. Ona je dizajner koji prati modne tendence, međutim, ne odstupa od svoje vizije mode i samim tim njen rad ostaje autentičan. 

– Ovo je projekat koji traje sedam godina i organizator je Udruženje „Urban etno“. U petak u Domu mladih predstavit ću 60 kreacija. Pored DJ KAZUMI, malo iznenađenje će biti bosanskohercegovačke dame koje će nositi neke od mojih kreacija. To su uspješne glumice, direktorice, doktorice… Dame različite dobi i profesija – kaže Emina Husedžinović Ibrahimović.

“Secesija” VII sastoji se od četiri segmenta koje determiniraju različiti tematski okviri i koloristički senzibiliteti povezani u skladnu cjelinu formalnim i stilskim odrednicama prepoznatljivog dizajnerskog rukopisa.

– Slojevitost simboličkih razina koje prepoznajemo u nazivima  “Košulja”,“Boja”, “Maska III” i ”Bosanske kraljice”, iako se doimaju kao nepomirljive suprotnosti, ove četiri komponente se međusobno prožimaju i dopunjuju. Inspiracija za kolekciju  pod nazivom “Košulja” je tradicionalna košulja oblikovana prema savremenim formama i krojevima. Korišteni su prirodni materijali, od pamuka do svile, koje sam ručno bojala i  oslikavala  dopunjavajući outfite komadima odjeće od jeansa. Akcenat je na modnim dodacima: torbama, cekerima i kapicama koje su ukrašene unikatnim nakitom talentirane Zdravke Miletić Ninković, koja je ideje crpila motivima sa stećaka (spirala, floralni i ljudski motivi). Kroz kolekciju sam unijela osvježenje, igru boja i oblika, sa porukom “Vremena se mijenjaju, i mi s njima„. Na ovu kolekciju nadovezuje se mini kolekcija od 8 modela pod nazivom “Boja” . Sam naziv govori o tome da je akcenat na intenzivnom koloritu floralnog dizajna koji djeluje da je nastao akvarel tehnikom. Kolekcija je lepršava i orijentalna, nastala od transparentne svile, namijenjena samosvjesnim damama koje imaju stila  – ističe modna dizajnerica.

Modeli tematski povezani terminom “Maska III” neminovno u sebi nose asocijacije na pandemijsku krizu i gubitak identiteta. – Iza maske svi su ljudi jednaki, iako se ispod maske kriju poznate i uspješne dame iz različitih ekspertiza (poznate, doktorice, novinarke, političarke, glumice, umjetnice, influencerice). Taj snažan osjećaj nesigurnosti i straha od neizvjesnosti podcrtan je ahromatskim kontrastima i oštrim konstrukcijskim formama. Četvrti dio kolekcije pod nazivom “Bosanske kraljice” donosi glamur i raskoš koji je primjenjiv kroz sve historijske faze kroz koje je naša zemlja prolazila. Ova kolekcija ukazuje na neminovnost promjene, vječno balansiranje između svjetla i tame, nezaustavljivi proces smjene vlasti, života i smrti. Ovaj dio kolekcije u sebi sadrži nježnu, poetsku, romantičarsku notu visoke mode koja naglašava fragilnost ljudske egzistencije, ali i slavi žensku ljepotu. Neovisno od osjećaja prolaznosti,   akcenti rana je i radost življenja, ljepote ukrašavanja, bogatstva materijala, unikatnog veza i čipke u monokromatskoj paleti osvježenoj blagim zelenim tonovima. „Bosanske kraljice“ su posvećene umjetniku Omaru Krasniću koji nažalost više nije sa nama. U realizaciji ovog projekta imala sam podršku partnera i pokrovitelja: Federalnog Ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacije za scensku i likovnu umjetnost, Grada Sarajeva i BH Telecoma. Drago mi je što će sa na mojoj reviji okupiti ljubitelji mode iz Sarajeva, ali i iz cijele BiH. Velike zasluge za projekat ima i moj suprug Kemal Ibrahimović – kaže Husedžinović Ibrahimović.