Đemila Talić-Gabriel u oktobru dovodi u Neum nepalsku princezu Himani Rajyalaxmi Devi Shah

0
146

Đemila Talić-Gabriel, uspješna Bosanka u Australiji i ambasadorica dobre volje Sigurne kuće u Sarajevu, bila je među istaknutim ženama gošćama na događaju pod nazivom „Osnaživanje žena“ u Australiji, održanom u čast Njenog Visočanstva, nekadašnje princeze Nepala Himani Rajyalaxmi Devi Shah.

Na događaju, koji je pratila i svečana večera u Parlamentu Novog Južnog Velsa, a koji je upriličen kao proslava različitih doprinosa istaknutih žena u Australiji iz svih sfera života, Talić-Gabriel je bila i govornik, te je poželjela dobrodošlicu Himani Rajyalaxmi Devi Shah u ime svih Australijanaca.

– Upoznale smo se kroz humanitarne projekte kojima se bavimo. Nakon upoznavanja, princeza Himani Rajyalaxmi Devi Shah je istakla da joj je čast upoznati ženu koja je podsjeća na nju samu. Ne samo po količini pomoći koju smo uložile u zemlje iz kojih dolazimo, već konstantnim radom na zaštiti žena i djece, starih i nemoćnih, te uopće ugroženih kategorija stanovništva – kaže Đemila Talić-Gabriel.

U govoru dobrodošlice Talić-Gabriel se zahvalila Himani Rajyalaxmi Devi Shah na njenim kontinuiranim naporima u poboljšanju kvaliteta života ljudi u Nepalu i ostvarenju vizije svjetlije budućnosti za sve, s posebnim naglaskom na zaštiti djece, žena, zdravlja, boljem obrazovanju, zaštiti životne sredine i zaštiti od prirodnih nesreća. Izrazila je podršku radu njene humanitarne organizacije Himani Trust, u čijem sklopu djeluje i udruženje Himani Kosh Australia, inače domaćin ovog događaja.

Talić-Gabriel je pozvala nepalsku princezu u posjetu BiH, te se ona rado odazvala da u oktobru bude Đemilina gošća u Neumu.

Istaknutim filantropskim radom, angažmanom u bosanskoj zajednici, kako u matičnoj zemlji, tako i u Australiji, te kao pokrovitelj nekoliko različitih dobrotvornih fondacija u BiH i Australiji, Talić-Gabriel je pozvana da bude dio ovog događaja kojem su prisustvovale i Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeze Sheetashma Rajya Laxmi Devi Shah i Dilasha Rajya Laxmi Devi Rana, Natalie Ward, ministrica za sigurnost žena i prevenciju porodičnog i seksualnog nasilja, Mary-Lou Jarvis, zamjenica predsjednika Liberalne stranke Australije odjela za Novi Južni Vels…