Dogovorena saradnja Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore

75

U sklopu ljetne promocije u zemljama regiona Turistička zajednica Kantona Sarajevo potpisala je  Protokol o saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore u Podgorici.

Sudeći prema riječima potpisnika ovo je tek prvi korak ka zajedničkom unapređenju turističke ponude dvije organizacije.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda kazao je da će Protokol koristiti kao alat kako bi iskoristili iskustva koja NTO Crne Gore ima, pogotovo na EU projektima.

“Crnu Goru svaki Sarajlija smatra svojom zbog naše blizine i ljubavi koju imamo između dvije zemlje, tako da će našem timu vaše iskustvo pomoći da kreiramo nove ideje i da objedinimo turistički proizvod u jednu cjelinu i da sve ove ljepote koje imamo prezentujemo na stranom tržištu. Itekako imamo šta da pokažemo jer ovo što mi imamo u Evropi slabo ko ima, ali moramo raditi na kvalitetnoj promociji” –  kazao je Magoda.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Ana Tripković Marković, iskazala je zadovoljstvo potpisivanjem Protokola i ukazala da ove dvije turističke organizacije imaju jako puno prostora za saradnju.

“Prije svega značajan prostor postoji na razvijanju i unapređenju zajedničkog turističkog proizvoda, ali i na zajedničkim nastupima na udaljenim tržištima. Postoje tržišta sa kojima kolege iz Sarajeva imaju ogromno iskustvo i mi ćemo kod njih pronaći korisne informacije, a postoje tržišta na kojima mi imamo zavidno iskustvo i vjerujem da će njima naše iskustvo biti korisno. Pored toga, planiramo saradnju u oblasti međunarodnih projekata bilo da je riječ o bilateralnim projektima ili prekograničnoj saradnji” – kazala je Tripković Marković.

Događaj je bio prilika da predstavnici Sarajevo film Festivala predstave festivalski program za ovu godinu. Osim toga, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Sarajevo Film Festival promovisali su ljetnu turističku sezonu i ovogodišnji sadržaj festivala u programu Javnog servisa Crne Gore i TV Vijesti.