Društvo Crvenog krsta/križa u BiH podržalo 11 projekata za podršku starijim osoba i osobama sa invaliditetom

Društvo Crvenog krsta/križa BiH danas je podržalo 11 projekata u ukupnoj vrijednosti od 111.482,31 KM.

Naime, u prostorijama Crvenog krsta/križa organizirano je svečano potpisivanje ugovora sa predstavnicima organizacija čiji su projektni prijedlozi bili najbolje ocijenjeni.  

Sredstva su osigurana kroz regionalni projekat “Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom COVID-19 i budućih katastrofa – RESOPP”. Riječ je o projektu, koji finansira Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, a kroz koji je Društvo Crvenog krsta/križa u BiH osiguralo sredstva za organizacije izvan strukture Crvenog krsta/križa.

– Zaista smo zahvalni svim organizacijama na velikom intresovanju, dobrim idejama i predloženim aktivnostima za finansiranje mikroprojekata u lokalnim zajednicama namijenjenim starijim osobama i/ili osobama sa invaliditetom u okviru ovog projekta – istakao je Rajko Lazić, generalni sekretar Crvenog krsta/križa BiH. 

Predstavnici organizacija, potpisnica ugovora, iskazali su zahvalnost Crvenom krstu/križu na podršci te su izrazili nadu za uspješnu realizaciji planiranih aktivnosti u narednom periodu.

Konkurs je pokazao da postoji veliko interesovanje za ovu oblast, kao i da ima širok spektar procijenjenih potreba i osmišljenih aktivnosti čija realizacija je od izuzetne važnosti za starije osobe i/ili osobe sa invaliditetom u lokalnim zajednicama.

Udruženja koja su potpisala ugovore: Udruženje distrofičara Cazin, Udruženje Perspektiva plus Istočna Ilidža, UG „Sonata“ Trebinje, Udruženje Međunarodni forum solidarnosti BiH – EMMAUS, Informativni centar za osobe sa invaliditetom „LOTOS“ Tuzla, Organizacija amputiraca UDAS Republike Srpske Banja Luka, Centar za edukaciju i istraživanje „NAHLA“ Sarajevo, Udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“ Sarajevo, Udruga za promoviranje društvene solidarnosti « Srce za bližnje” Sarajevo, Udruženje „Centar za promociju cjeloživotnog učenja Erazmo“ Tuzla, Humanitarna udruga „Pruži mi ruku“ Ljubuški.