Fortenova grupa u prvom polugodištu 2022. zabilježila dvocifreni rast prihoda i operativne dobiti

U prvom polugodištu 2022. Fortenova grupa je ostvarila 18,8 milijardi kuna ukupnog prihoda iz kontinuiranog poslovanja, što je 57% više nego u istom periodu lani, najvećim dijelom usljed integracije Mercatora. Kad se isključi uticaj Mercatora, prihod je na jednakoj osnovi narastao za 14%.

Istovremeno je konsolidirana EBITDA Grupe za prvih šest mjeseci 2022. premašila milijardu kuna, što je 74% više nego u usporedivom razdoblju 2021., dok je na jednakoj osnovi prilagođena konsolidirana EBITDA narasla za 19%.

Najbrži porast prihoda u prvom polugodištu imale su kompanije iz poslovnog područja Prehrana Fortenova grupe, dok je EBITDA najbrže rasla u poslovnom području Poljoprivreda.

Neto dobit ovog perioda je, nakon isključenja kursnih uticaja, iznosila 12 miliona kuna, u odnosu na gubitak od 213 milijuna kuna, nakon isključenja kursnih razlika iskazan u prvoj polovini 2021. godine. Ujedno, Fortenova grupa je na kraju prvih šest mjeseci imala 1,7 milijardi kuna novčanih sredstava na računima, a nastavljajući sada već dugoročni trend razduživanja, polugodište je ove godine završila s omjerom duga i dobiti iz operativnog poslovanja koji je 3,94 puta.

„Snažnom realizacijom u prvoj polovini ove godine nastavlja se pozitivni trend koji bilježimo cijele prošle godine, uz jačanje temeljnog poslovanja ubrzano integracijom  Mercatora u Fortenova grupu. To se očituje u ukupnom prihodu Grupe iz kontinuiranog poslovanja u prvom polugodištu 2022., koji je narastao za 14% u usporedbi s rezultatima na bazi isto za isto, uz isključenje Mercatora. Pritom smo izvrsne poslovne rezultate generisali uprkos negativnim uticajima inflacije na rast cijene rada, energenata i sirovina te, posljedično, rasta troškova u cijelom lancu snabdijevanja. Turistička sezona 2022. u Hrvatskoj gotovo je na nivou rekordne 2019. godine, što je veliki dodatan poticaj našim rezultatima, a čiji će se potpuni benefiti pokazati u, za nas najvažnijem, trećem kvartalu godine“ – komentarisao je polugodišnje rezultate Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.  „Gledajući u budućnost, očekivani prelazak na euro imat će dodatni dugoročni pozitivni uticaj na kreditni profil Grupe jer ćemo nakon konverzije, 80% svog poslovanja ostvarivati u eurima. Dodatno, eliminisat će se valutni rizik kod zaduženja“ – naveo je Peruško. Peruško je naglasio i kako se nastavlja proces vlasničke transformacije i prodaja udjela koju u Fortenova grupi ima Sberbank te

kako su tokom prvog polugodišta 2022. ispunjeni konačni preduslovi za sudsko rješenje o okončanju postupka Izvanredne uprave u Agrokoru.

James Pearson, izvršni direktor Fortenova grupe za finansije komentarisao je kako je iza kompanije vrlo pozitivno prvo polugodište u kojem se Grupa fokusirala na tržišnu realizaciju i ostvarivanje planiranih poboljšanja u poslovanju.

„Nakon što je u 2021. putem transakcija koje se odnose na Mercator, grupu zamrznute hrane te niz prodaja neosnovnih djelatnosti i nekretnina Fortenova grupa značajno smanjila dug, i u 2022. godini nastavili smo ostvarivati veće prihode i dobit iz operativnog poslovanja, što je dovelo do daljnjeg smanjenja omjera zaduženosti kompanije koji sada iznosi 3,94 puta, što odražava rastuću finansijsku snagu Grupe” – naveo je Pearson.