Grad Visoko i ove godine izdvaja značajna sredstva za poljoprivredu, biznis i turizam

0
129

Gradonačelnik Mirza Ganić danas je održao sastanak sa saradnicima na kojem su definisane pripremne radnje za kreiranje Programa utroška sredstava za poljoprivredu, biznis i turizam. U budžetu Grada Visoko za 2022. godinu za sve ove namjene planirano je da se utroši 665.000,00 KM, od čega za poljoprivrednu proizvodnju 350.000,00 KM, za podršku biznisu 180.000,00 KM i podršku turizmu 135.000,00 KM.

– Akcenat je u ovom trenutku na podršci za proizvodnju hrane i u tom kontekstu će biti kreiran i program utroška sredstava za poljoprivredu i podršku biznisu, kroz čiju realizaciju će značajna sredstva biti usmjerena na podršku proizvodnji hrane. Sredstva će biti izdvojena za proizvođače mlijeka, plasteničku proizvodnju, proizvođače jagode i maline, tovnih piladi, kao i za proljetnu sjetvu, a posebno i za obrte koji su registrovani za poljoprivrednu proizvodnju. – kazao je gradonačelnik Ganić.

Uskoro će biti realizovan sastanak s predstavnicima udruženja koja okupljaju poljoprivredne proizvođače kako bi se usaglasio Program utroška i krenulo prema njegovom usvajanju, a onda i realizaciji. Podsjećamo Grad Visoko je u 2021. godini realizovao cca. 450.000,00 KM za podršku poljoprivrednim proizvođačima, a snažnije i jače nastavlja i u 2022. godini.

– Obzirom da se bliži proljetna sjetva, a zbog kompletne situacije u zemlji i svijetu, te brojnih poskupljenja, koristim priliku da pozovem naše građane, da posijemo što više poljoprivrednih površina i na taj način osiguramo dovoljne količine poljoprivrednih proizvoda za svoju porodicu, ali i za potrebe naših građana u BIH.– kazao je gradonačelnik Ganić.