Izaziva veliki strah kod roditelja: Povišena temperatura kod djece

Pripremila: dr Dragana Grahovac, doktor medicine

Gotovo svaki skok tjelesne temperature njihove djece, kod roditelja izaziva veliki strah, posebno ako  im je to prvo djete. Uzrok povišene temperature najčešće  su infekcije, češće virusne, nego bakterijske. Ostali uzroci, kao što su sunčanica, pregrijavanje, autoimune bolesti kod djece su dosta rijeđi.

Povišena temperatura samo je jedan od simptoma bolesti uz to treba obratiti pažnju na druge simptome: kašalj,  povraćanje,  proliv, osip i opšte stanje djeteta.

dr Dragana Grahovac, doktor medicine

Načini mjerenja temperature

Dva su standardna načina :

1.Mjerenje temperature rektalno u trajanju od najmanje 3 minuta, kod djece do godinu dana

2. Mjerenje temperature  aksilarno (pazuhom mora da bude suh), najmanje 5 minuta, kod djece iznad godinu dana.

Temperaturu mjerimo: kada je djete toplo na dodir, kada je mirno, razdražljivo, slabijeg apetita, ili ima neke druge simptome (kašlje, ima proliv…)

Kada snižavati temperaturu?

Normalna tj.temperatura je : mjerena aksilarno :36 do 37 C, a rektalno za 0,5 stepena  više (36,5 do 37,5 C).

U pravilu, kada djete ima preko 38,5 C (preko 38 C za djecu koja su imala febrilne konvulzije) pristupamo snižavanju temperature.

Poznato je da je povišena temperatura prirodni način obrane organizma od uzročnika infekcije zato i ne treba na prvi skok temperature odmah spuštati temperature nego malo pustiti organizam da se izbori.

Od ovog pravila možemo odstupiti.

Ipak, ako je djete raspoloženo, igra se, dobro pije, možemo odgoditi davanje lijekova za temperaturu. Također ako je djete i sa nižom temperaturom klonulo, neraspoloženo, odbija tečnost, antipiretik možemo dati i ranije.

Koje su to mjere za snižavanje povišene telesne temperature?

Fizičke mjere:

– Kupke u mlakoj vodi, treba započeti sa temperaturom vode u kojoj se djete obično kupa, pa postepeno dodavati hladnu vodu do temperature od oko 30 C. Kupanje u kadici ili kadi treba da traje 20 do 30 minuta. Nakon toga se djete osuši i obuče u laganu odjeću. Ova se mjera preuzima kada temperatura naglo visoko skoči, a uz to se daje i antipiretik ili kada temperatura ne pada na antipiretik.

– Prostorija u kojoj djete boravi ne treba da bude pregrijana, najviše do 24 C, treba je redovno provjetravati

– Djete mora da bude obučeno u laganu pamučnu odjeću

Šta od lijekova dati  protiv povišene tjelesne temperature (koji antipiretici)?

PARACETAMOL  je uvjek lijek prvog izbora, postoji u formi sirupa, tableta i supozitorija. Doza: 10 do 15 mg/kg tjelesne težine svakih 4 do 6 sati, maximalno 60 mg/kg/dan.

IBUBRUFEN drugi lijek koji se preporučuje za skidanje temperature kod djece starije od 6 mjeseci. Postoji u obliku sirupa. Za povišenu temperaturu preporučuje se u dozi od 5 do 10 mg/kg tjelesne težine svakih 6 sati.

Ovi se lijekovi obično ne kombinuju.

DIKLOFENAK kao antipiretik koji se koristi  u bolničkim uslovima  kod djece, on izrazito i naglo skida temperaturu. Daje se u dozi od 1mg/kg t.težine,max. 2 mg/kg t.težine na dan.

Dodatne mjere koje se preporučuju su: dovoljan unos tekućine, lagana hrana i mirovanje.

Kada posjetiti doktora?

Roditelji su najčešće u velikom strahu na svaki skok temperature kod njihove djece ali kada je situacija zaista ozbiljna i zahtjeva hitnu posjetu doktoru?

ODMAH se javiti :  

  • ako je temperatura preko 38,5 C kod djeteta mlađeg od 3 mjeseca,
  • ako je kod starije djece temperatura od 40 C
  • ako je djete već imalo fras,

Osim toga treba pratiti i druge simptome: glavobolja, osip, proliv, povraćanje, loše opšte stanje i prema tome procjeniti potrebu za hitnim javljanjem doktoru.

U ostalim sučajevima, ako je opšte stanje dobro, nema drugih zabrinjavajućih simptoma, djete je raspoloženo, unosi dovoljno tečnosti, može se uz antipiretske mjere pričekati 2,3 dana ali se obavezno javiti ljekaru  ako temperatura i dalje traje.

IZVOR:Zdravi portal