Jubilej – 50 godina Poslovnih novina i 35 godina projekta: Sprema se veliki mediteranski poslovni događaj

Rana jesen, miris lavande i smilja, kušanje najboljeg vina, pod nepcem koja maslina, prirodna su inspiracija da doživite potpuno drugačije poslovno iskustvo sa čak 500 uspješnih privrednika i isto toliko uspješnih poslovnih priča.

Zahtjevna vremena postavljaju nove izazove pred nas i traže udruživanje, podržavanje i jačanje zdravih poslovnih odnosa. Iako se čini da prolaze, izazovi su tek pred nama. Ovo je pravo vrijeme da kroz B2B susrete izgradimo novu i osnažimo postojeću poslovnu mrežu. Likvidni partneri uvijek su najbolja opcija za partnerstva.

Nastavljajući tradiciju promovisanja i povezivanja najuspješnijih, ove godine na potpuno drugačiji način, Poslovne novine u saradnji sa analitičkim partnerom bonitetnom agencijom LRC BIS i LRC Inkasso, kao članicama LRC grupacije, sa suorganizatorom Vanjskotrgovinskom komorom BiH te strateškim partnerom Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, ekskluzivnim partnerom EuroExpress brzom poštom te uz podršku partnera oficijelnog vozila Porsche BH, realizuju projekat „100 najvećih u BiH i regionu”.

Na konferenciji za medije održanoj danas u hotelu Europe predstavljeni su preliminarni rezultati poslovanja rangiranih najuspješnijih kompanija i ovogodišnja kampanja i poslovni spektakl „100 najvećih u BiH i regionu” te njegovi partneri.

Ukupno je 35.720 kompanija (što je 2% više u odnosu na prošlu godinu) predalo završne račune za 2021. godinu, a njih je za potrebe ovog projekta obradila bonitetna agencija LRC BIS. Na ljestvicama 100 najvećih u BiH tako se našlo ukupno 712 kompanija rangiranih prema različitim kategorijama i kriterijima. Analiza podataka u posljednjih pet godina je pokazala da je prvi put svoje mjesto na ovim prestižnim rang-listama zauzela 251 kompanija.

Emil Kučković, član Uprave LRC grupacije i direktor Poslovnih novina, naglasio je da je LRC Group i ove godine osigurao podatke o svim registrovanim privrednim subjektima koji su osnov projekta 100 najvećih. Novitet je da će od ove godine biti objavljeni i podaci TOP 100 kompanija iz Albanije s obzirom na to da je ova grupacija u proteklom periodu uspostavila bonitetnu agenciju i na tom tržištu, gdje je jedina boniteta agencija.

“U ovogodišnjoj specijalnoj štampanoj publikaciji, pored rang-listi 100 najvećih iz zemalja regiona, biće objavljene i tradicionalne rang-liste najvećih iz Bosne i Hercegovine. Razvrstana po kategorijama vodećih malih, srednjih i velikih, ova preduzeća protekle godine ukupno su oprihodovala 38,4 milijarde KM i ostvarila dobit u iznosu od 2,8 milijardi KM. U protekloj godini ova preduzeća zapošljavala su ukupno 143 hiljade radnika. Zanimljivo je i pozitivno da je ukupan izvoz rangiranih kompanija porastao u odnosu na godinu ranije, te je iznosio 8,8 milijardi KM vrijednosti robe i usluga.”

Direktorica projekta Alena Ahmetspahić-Fočo istakla je važnost tradicije i kontinuiteta projekta koji ove gdine obilježava 35 godina, a realizuje se kroz franšizne ugovore u Crnoj Gori i Srbiji.

„Ovako značajan jubilej stavlja pred nas nove izazove. Ovogodišnji izazov bio je napraviti najveći poslovni događaj u regionu, koji će spojiti najuspješnije privrednike. Tokom dva dana poslovnog druženja u kompleksu Etno sela ‘Herceg’ u Međugorju, 21. i 22. septembra, privrednike očekuje bogat program koji će ih povezati kroz različite sesije. Prva noć rezervisana je za gala svečanost i dodjelu priznanja i promociju najuspješnijih privrednika. Drugi dan započeće konferencijom ‘Leaders for the future’ i nastaviti se B2B susretima Kluba 100, a nakon radnog programa gosti će imati priliku družiti se uz koncert Vanne i nasmijati uz predstavu Đurologija”, rekla je Ahmetspahić-Fočo.

Istakla je da ove godine Poslovne novine slave 50. rođendan, što ih također svrstava među uspješne i one na koje se poslovna zajednica može osloniti kada je u pitanju relevantna i kvalitetna promocija.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić osvrnuo se na novonastalu situaciju u Ukrajini kazavši da je ona dodatno otežala cjelokupnu situaciju ali da nas ovakvi projekti motivišu i ulijevaju optimizam jer pružaju mnogo dobrih prilika.

„Dugogodišnja uspješna saradnja Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Poslovnih novina na projektu 100 najvećih, ali i na ostalim projektima koji se realizuju u saradnji sa jedinom domaćom bonitetnom agencijom LRC BIS i cijelom LRC grupacijom, dokaz je značaja koji pridajemo ovom zaista važnom poduhvatu. Upravo zato su uspjesi koje naše kompanije ostvaruju daleko značajniji i ja im čestitam na istrajnosti i hrabrosti“, kazao je Egrlić.

Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo, prepoznao je vrijednost projekta te je kao strateški partner istakao važnost osnaživanja privrede cijele države, rekavši: „Osnovni cilj Ministarstva su aktivnosti koje će doprinijeti unapređenju ukupnog poslovnog ambijenta, obezbjeđenju boljih uvjeta poslovanja, jačanju kvaliteta i konkurentnosti naše proizvodnje i većoj vidljivosti naših privrednika, kako u zemlji tako i na međunarodnim tržištima. Kako bismo radili na ostvarenju tih ciljeva, osim naših bazičnih aktivnosti koje podrazumijevaju rad na unapređenju i usklađivanju zakonske infrastrukture s potrebama savremenog poslovanja, mi u kontinuitetu pružamo podršku sajmovima i poslovnim manifestacijama koje promovišu privredu te privredne i poslovne aktivnosti naših privrednika.

Dio smo ove manifestacije jer vidimo potencijal koji mogu iskoristiti naše kompanije, a i Ministarstvo kao institucija javne uprave može raditi na promociji naših resursa i svega onoga što mi kao poslovno središte možemo ponuditi potencijalnim domaćim i stranim investitorima.“

EuroExpress brza pošta sedmu godinu zaredom podržava projekat „100 najvećih u Bosni i Hercegovini“ o čemu je govorio direktor transporta i logistike Nenad Šehovac:

Sa zadovoljstvom smo još jednom prepoznali značaj projekta koji ove godine slavi poseban jubilej te pokazali da i u ovim neizvjesnim i izazovnim vremenima da snažno podržavamo razvoj domaće ekonomije i privrede. Iako su teška vremena i mnoge kompanije se bore za opstanak, sa ponosom možemo istaći da korisnici naših usluga imaju potpuno povjerenje u EuroExpress brzu poštu jer u nama prepoznaju stabilnost, sigurnost i pouzdanost. Pozitivnim primjerom našeg poslovanja nastojimo pružiti primjer i drugim kompanijama.“

Brend Porsche kontinuirano djeluje na jačanju privrede, turističkih i kulturnih dešavanja u našoj zemlji te se i ovoga puta priključio realizaciji ovog regionalnog projekta. U ime kompanije novinarima se obratio Armin Mulović, rekavši:

„Zbog mnogih svjetskih dešavanja, koja itekako negativno utiču na automobilsku industriju, 2022. godina je mnogo izazovnija od prethodne. Ujedno, to je i šansa za implementaciju novih ideja i poslovnih modela koji će zaživjeti na tržištu i time kompenzirati te nedostatke. Raduje me što proizvođači imaju samo jednu mogućnost, a to je da električna vozila moraju zaživjeti, jer nikada neće doći do stopostotnog povratka na konvencionalna vozila. Gledamo naprijed i implementiramo nove ideje u skladu sa društvenom odgovornosti.”

Ovogodišnji projekat „100 najvećih u Bosni i Hercegovini i regionu“ započeo je kampanjom koja će trajati do oktobra, a višednevnom poslovnom događaju u Etno selu Herceg u Međugorju i punom biznis doživljaju moći će prisustvovati osim rangiranih kompanija i one koje su uspješne u svojim djelatnostima i žele da budu u društvu najuspješnijih privrednika BiH i regiona.