Wizz Air proglašen najodrživijom Lowcost aviokompanijom na World Finance Sustainability Awards 2022

0
119

Wizz Air, najbrže rastuća aviokompanija u Evropi, proglašena je za najodrživiju niskotarifnu aviokompaniju na Svjetskoj dodjeli nagrada za održivost finansija 2022.

World Finance je čestitao pobjednicima što su pomogli u donošenju transformativnih promjena, a posebno je pohvalio kontinuiranu posvećenost Wizz Aira održivosti, posebno njegov ambiciozni program obnove flote i druge inicijative za uštedu goriva. U ovoj aviokompaniji su ponosni što ima najnižu emisiju ugljika po putničkom kilometru u Evropi i obećali su da će dodatno smanjiti emisije za 25 posto do 2030. godine, u odnosu na nivoe iz 2019. godine.

Sastavni element Wizz Airove strategije održivosti je njegova Airbus flota, koja je jedna od najmlađih u Evropi, a trenutno se sastoji od 154 aviona prosječne starosti 4,93 godine. Uključujući najnovije tehnologije u avijaciji, avion Airbus A321neo nudi 50 posto smanjenje otiska buke, 20 posto smanjenje potrošnje goriva i 50 posto smanjenje emisije azotnih oksida, u poređenju sa ranijim modelima aviona. Wizz Air je također nedavno potpisao Memorandum o razumijevanju sa Airbusom, kako bi istražio potencijal visoko efikasnih, ultra niskih cijena operacija na vodonik.

Već četvrtu godinu zaredom Svjetska nagrada za finansijsku održivost slavi kompanije koje stavljaju zelene vrijednosti u prvi plan svog poslovanja. Nagrade se protežu na trideset različitih industrijskih segmenata, pokrivajući sve, od zdravstva preko digitalne valute do avijacije.

Johan Eidhagen, glavni službenik za ljude i ESG u Wizz Air-u, rekao je: „Čast nam je što smo prepoznati kao najodrživija niskotarifna aviokompanija na Svjetskoj nagradi za održivost finansija – što je dokaz naše kontinuirane posvećenosti održivosti. Ostajemo ambiciozni s našom strategijom održivosti i nastavljamo ulagati u najsavremeniju tehnologiju, utirući put održivijem zračnom prometu. Svojim primjerom vodimo industriju. Ustvari, kada bi svaka aviokompanija bila efikasna kao Wizz Air, evropske emisije ugljika iz avijacije bi se smanjile za 34 posto. Zajedno sa našom modernom flotom, inicijativama za uštedu goriva i ulaganjem u tehnologiju, osiguravamo da je Wizz Air ekološki najefikasniji izbor putovanja avionom.”

O Wizz Airu    

Wizz Air, najbrže rastuća i najodrživija evropska ultra-low-cost aviokompanija, upravlja flotom od 154 Airbus A320 i A321 aviona. Tim posvećenih vazduhoplovnih profesionalaca pruža vrhunsku uslugu i veoma niske cijene, što Wizz Air čini preferiranim izborom od 27,1 miliona putnika u finansijskoj godini F22 koja se završava 31. marta 2022. Wizz Air je kotiran na Londonskoj berzi pod oznakom WIZZ. Kompanija je nedavno proglašena jednom od deset najsigurnijih svjetskih aviokompanija od airlineratings.com, jedine svjetske agencije za ocjenjivanje sigurnosti i proizvoda, a ATW je proglasio kompaniju godine za 2020. godinu, najpoželjniju čast koju aviokompanija ili pojedinac može dobiti, odajući priznanje pojedincima i organizacije koje su se istakle izvanrednim performansama, inovacijama i vrhunskom uslugom.