Kompanije sa rang-listi “100 najvećih u BiH” ostvarile polovinu ukupnog izvoza iz naše zemlje

Prema podacima koje je uradila bonitetna agencija LRC BIS za Poslovne novine i potrebe projekta “100 najvećih u BiH i regionu”, koji se ove godine realizuje po 35. put, pošla godina je bila godina oporavka bh. ekonomije, a posebno njene vanjskotrgovinske razmjene.

Zvanični podaci nam otkrivaju da je u 2021. godini zabilježen rast izvoza u odnosu na godinu ranije za čak 35 posto. Tako bilježimo da je 2021. naša zemlja izvezla robu u vrijednosti od 14,6 milijardi KM što je za 3,8 milijardi KM više nego u pandemijskoj 2020.

Bosanskohercegovakčkom izvozu značajno su doprinijele i kompanije koje su rangirane u projektu „100 najvećih u BiH“. One su u 2021. godini ostvarile ukupan izvoz od skoro 7,9 milijardi KM što je za 3,2 milijarde KM ili 72 posto više nego godinu ranije.

Ako znamo da je na ljestvicama 100 najvećih u BiH prema različitim kategorijama i kriterijima (velike, srednje i male kompanije, rangirane prema ostvarenom prihodu, dobiti i izvozu) rangirano tek 712 kompanija u BiH, onda je impozantan podatak da samo one realizuju više od polovice ukupnog izvoza iz naše zemlje.

Od navedenog broja kompanija koje su se plasirale na rang-liste čak njih 56 posto u 2021. zabilježilo je povećanje izvoza u odnosu na godinu ranije. U kompanijama koje su bilježile povećanje izvoza radilo je ukupno 87.126 uposlenih.

U 2021. značajno je rastao i uvoz u BiH, ali nešto manje nego izvoz, pa su statističke agencije zabilježile rast uvoza od 27,5 posto ili 4,7 milijardi KM. Pokrivenost uvoza izvozom još uvijek nije na nivou na kojem bismo željeli da bude, i iznosi 66,6 posto.

Najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine je kompanija Arcelor Mittal s rezultatom od 546,6 miliona KM. Ova kompanija već godinama drži prvo mjesto među bh. izvoznicima, a tome doprinosi činjenica da je riječ o kompaniji koja je najveći proizvođač dugih čeličnih proizvoda na Balkanu s proizvodnim kapacitetom od skoro milion tona godišnje. Kompanija u kojoj diretkno radi 2.300 radnika, a 12.000 indirektno je ujedno i najveći strani investitor u BiH. Ova kompanija BDP-u naše zemlje doprinosi sa 2,5 posto.

Osim integralne proizvodnje čelika Arcelor Mittal se ponosi i korištenjem željezne rude, koksarom, visokom peći, valjaonicama. Zbog činjenice da se služi željeznom rudom od Arcelor Mittala direktno ovisi još 900 radnih mjesta u prijedorskom rudniku Ljubija. Još jedan zanimljiv podatak se odnosi na ovu kompaniju, a to je da je od 2005. do 2021. kroz poreze i doprinose isplatila milijardu KM. Zahvaljujući Arcelor Mittalu dobrim dijelom žive i Željeznice RS-a, kao i Željeznice FBiH, a i razni dobavljači koji su poslujući s ovom kompanijom od 2004. do danas zaradili 5,5 milijardi KM.

Osim Arcelor Mittala bh. izvozu značajno doprinosi i drugi najveći bh. izvoznik, a to je kompanija Aluminij iz Mostara koja se nakon brojnih problema ponovo vraća na stare staze slave. Mostarski gigant i proizvođač aluminija je prošle godine ostvario izvoz u iznosu od 427,7 miliona KM.

Zanimljivo je da je na trećem mjestu najvećih bh. izvoznika koji su rangirani u projektu „100 najvećih“ i kompanija pod imenom GEN-I iz Sarajeva čiji izvoz električne energije iz BiH iznosi 379 miliona KM.

Global Ispat koksna industrija Lukavac naš je četvrti najveći izvoznik s rezultatom od 339,4 miliona KM koji su ostvareni proizvodnjom proizvoda iz koksne peći.

Na petom mjestu je još jedan bh. proizvođač aluminija zvornička kompanija Alumina koja je u 2021. zabilježila izvoz od 265,3 miliona KM.

Šesti najveći bh. izvoznik je Sisecam soda Lukavac (188,1 milion KM), sedmi je proizvođač papira i kartona Natron Hayat Maglaj (167,3 miliona KM), a osmi MH ERS Trebinje koji je izvezao struju u iznosu od 147,6 miliona KM. Deveto i deset mjesto na rang-listi najvećih izvoznika, također, pripadaju kompanijama R-S Silicon iz Mrkonjić Grada koja se bavi proizvodnjom sirovog čelika, željeza i ferolegura s izvozom od 140,6 miliona KM i Miviko iz Posušja koja se bavi proizvodnjom ostalih elektroničkih i električnih žica i kablova s izvozom od 135,9 miliona KM.

Rang-liste najvećih izvoznika, kao i TOP 100 po prihodu i dobiti i ove godine naći će se u specijalnom printanom izdanju Poslovnih novina „100 najvećih u BiH i regionu“ čija će promocija biti na najvećem dvodnevnom biznis okupljanju privrednika iz regiona u septembru, u Međugorju.

Projekat se realizuje u saradnji sa jakom LRC Grupacijom, suorganizatorom Vanjskotrgovinskom komorom BiH, strateškim partnerom Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, ekskluzivnim partnerom EuroExpress brza pošta, a oficijelno vozilo Projekta i ove godine je Porsche BH.