Kulturno-umjetničko društvo “Lola”: Istinski ambasador BiH i brend u sferi kulture i umjetnosti koji traje 77 godina

Kulturno-umjetničko društvo “Lola” Sarajevo je čuvar kulture i tradicije svih naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine kao i ostalih zemalja bivše Jugoslavije. Djeluje punih 77 godina, a nije prestajalo sa radom ni u toku proteklih ratnih dešavanja.

Iza sebe ima hiljade nagrada i priznanja za svoj rad, a najveće priznanje stiže od publike čije interesovanje je garant dugogodišnjeg postojanja. Zbog svega toga KUD Lola je proglašeno za istinskog ambasadora Bosne i Hercegovine i svojevrsni brend u sferi kulture, umjetnosti, čuvanja, njegovanja i prezentacije bogatog tradicijskog naslijeđa.

– Uvijek smo njegovali i stvarali sve vrste scenskog izraza. Okupljamo i animiramo u organiziranim oblicima impozantan broj članova svih starosnih, socijalnih struktura, a najviše mladih. Realizirali smo na desetine hiljada koncerata za stotine hiljada posjetilaca i milione TV gledalaca. Sa svojim scenskim programom gostovali smo na svih šest kontinenata. Dobijali smo i osvajali priznanja i nagrade za kvalitet, stvaralaštvo, masovnost, za scensku prezentaciju svih umjetničkih izraza: dramsku, literarnu, likovnu, plesnu-folklornu, horsku, sve oblike instrumentalne muzike kako u našoj zemlji tako i inostranstvu – kaže Lejla Srna, portparol kulturno-umjetničkog društva Lola iz Sarajeva.

Kako dodaje, i u ovom vremenu “Lola” veoma uspješno nastavlja tradiciju svojih prethodnih generacija.

– Naše kulturno-umjetničko društvo imalo je čast da se predstavi publici u Australiji u Sidney operi, New York Metropolitanu, Parisu, Rimu u Coloseumu, Beču u Stadt operi i Šenbrunu, u gradskim dvoranama i na trgovima Osla, Štokholma, Berlina, Praga, Ankare, Atine, Sofije, Madrida, Barselone, Varšave, Budimpešte, Bagdada, Kaira… Mi smo jedna velika porodica koja živi i traje 77 godina – zadovoljno ističe Srna.

KUD “Lola” čije se sjedište nalazi na Malti u ulici Envera Šehovića 15 je iznjedrilo brojne estradne umjetnike, a neka od poznatih imena su i Hanka Paldum, Meho Puzić, Himzo Polovina itd.

– Mene zaista vežu najljepše uspomene za “Lolu” i to iz moje rane mladosti. Kao učenica srednje škole prešla sam iz KUD-a Bratstvo i tu sam našla svoje mjesto i svoj kutak. U “Loli” sam provodila svoje slobodno vrijeme krijući se od roditelja, jer oni nisu bili za to da se bavim muzikom. Kada nešto kradete, odmah vam je to slađe. Mogu preporučiti mladosti da vrijeme provedeno u kulturno umjetničkom društvu razvija prijateljstvo, ljubav prema onim životnim elementima koja u odrastanju otvara vidike. Svakoj mladoj osobi bih preporučila da bude dio nekog KUD-a, bez obzira koja sekcija da je u pitanju. Uvijek sam spremna da se odazovem na bilo kakvu manifestaciju u “Loli”, gdje sam doživjela najljepše dječije radosti – kaže Hanka Paldum.

Vedad Štaljo, generalni sekretar KUD-a Lola, pojašnjava da svi njihovi članovi zajedno sa svojim porodicama i prijateljima uživaju kroz folklor i muziku, a upisom u neku od “Lolinih” sekcija kao što su folklorni ansambl, narodni orkestar ili mješoviti hor otvaraju se vrata svijetu nevjerovatnih prilika i nezaboravnih trenutaka.

– Razvoj djece i mladih je naš prioritet. U “Loli” je svako dijete posebno. Posvećujemo se svakom djetetu s ljubavlju i pažnjom, potičemo njihovo samopouzdanje i razbijamo tremu pred publikom. Stavljamo akcenat i na društveni život. Uz nas, djeca imaju priliku da stvore nova prijateljstva. Druženje je neizostavni dio “Lole”, a tu su svi dobrodošli – govori Štaljo.

Uz putovanja unutar BiH kao i širom Europe i svijeta, izlete u prirodu i filmske večeri, djeca imaju priliku da istraže svijet izvan školskih klupa.  – U “Loli” slavimo raznolikost, učimo djecu o važnosti tolerancije i međusobnog razumijevanja. Pridružite nam se u stvaranju nezaboravnih trenutaka. U “Loli”  uzdižemo kulturu kao dragocjeno naslijeđe koje nas povezuje s našim korijenima, a istovremeno kao most koji spaja generacije i gradi mostove među ljudima. Svaki korak koji napravimo, svaki ples, svaki ton koji odjekuje predstavlja nas u najboljem svjetlu. Zbog toga s poniznošću i strašću održavamo tradiciju živom, dajući joj novi dah u savremenom dobu – zaključuje generalni sekretar KUD-a “Lola”.

Rad KUD “Lola” možete pratiti i na društvenim mrežama:

Tik tok: https://www.tiktok.com/@kud_lola_sarajevo?_t=8gRiUq2Xpwm&_r=1

Instagram: https://instagram.com/kud_lola_sarajevo?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Facebook: https://www.facebook.com/kudlola?mibextid=ZbWKwL