MKF LIDER podržao princip integriteta za jačanje etičkog poslovanja u saradnji sa AmCham BiH

0
50

Mikrokreditna fondacija Lider, kao članica Američke trgovačke komore u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH), odazvala se inicijativi koja promoviše principe poslovnog integriteta i transparentnosti. U saradnji sa Centrom za međunarodno privatno poduzetništvo (CIPE), AmCham BiH je organizovao ceremoniju svečanog potpisivanja principa poslovnog integriteta u Sarajevu, a na kojoj je prisustvovao i MKF LIDER.

Ovaj značajni događaj, održan u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, okupio je kompanije posvećene poštovanju visokih standarda etičkog poslovanja i transparentnosti. Partnerstvo sa Ambasadom SAD naglasilo je važnost borbe protiv korupcije i prepoznalo napore kompanija koje su se obavezale na poštivanje ovih principa.

Principi poslovnog integriteta

Kompanije koje su potpisale principe poslovnog integriteta obavezale su se na:

  1. Poštovanje zakona BiH i izbjegavanje pomaganja trećim stranama u kršenju zakona.
  2. Ispunjavanje ugovornih obaveza.
  3. Poštovanje zakona o poštenoj konkurenciji.
  4. Tretiranje partnera s poštenjem, poštovanjem i dobrim namjerama.
  5. Izbjegavanje saradnje sa sankcionisanim osobama i kompanijama.

Ovi principi, koji su jasno definisani i komunicirani, pomoći će u stvaranju kulture u kojoj su transparentnost i odgovornost visoko cijenjene. Komuniciranje etičkih standarda može povećati povjerenje među zaposlenicima, klijentima, partnerima i drugim vanjskim korisnicima, što je ključno za dugoročni uspjeh i reputaciju kompanije.

Kompanije koje podržavaju inicijativu

Više od 6500 zaposlenika kompanija koje su podržale ove principe već je obaviješteno o njihovom značaju. Pored MKF Lider tu su i: Addiko Bank d.d. Sarajevo, Adriatic Metals BH, Artco Group, AS Holding, Authority Partners, BS Telecom Solutions, Carlsberg BH, Comtrade System Integration, Erkona, Ernst & Young, Euro-Express, Hemofarm, Hercegovinalijek, Lanaco, Logosoft, Medical, NET CONSULTING, NewCold Metal Construction, Nova Banka a.d. Banja Luka, Orbico, Penny Plus, PwC, Roaming Networks, Roche, Teknoxgroup BH, Telemach BH, TMD Group, UniCredit Bank d.d. Sarajevo, BH Legal i ZIRA.

Posvećenost etičkom poslovanju

MKF LIDER, zajedno sa drugim kompanijama, postavlja primjer i dobru praksu za ostale, doprinoseći jačanju tržišne ekonomije u Bosni i Hercegovini i postavljanju visokih standarda u privatnom sektoru. AmCham BiH će nastaviti promovisati kulturu ispravnog i etičnog poslovanja, zalažući se za dugoročni uspjeh svojih članica.